Πολιτική

«Kαίει» και την κυβέρνηση η μεγάλη φωτιά στη ΒΑ Αττική


 Εκαψε δάση, σπίτια, επιχειρήσεις, έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσια. Τώρα «καίει» και την κυβέρνηση.

 Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, έσβησε. Μένει ένα μόνο μέτωπο, που κατευθύνεται προς το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργικά έδρανα στη Βουλή. Κι αυτό είναι το πιό δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αν και η διαχείριση του προβλήματος μπορεί να γίνει μόνον σε πολιτικό επίπεδο – και κυρίως επικοινωνιακά.

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των πολιτών, που δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν άλλη μία φορά δικαιολογίες και εξηγήσεις για τον .. «στρατηγό άνεμο», τις «ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες» και την «έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού», ή ότι «επετεύχθη το μείζον» - δηλαδή δεν θρηνήσαμε (πολλές) ανθρώπινες ζωές.

Ολα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αναγκασμένοι να αποδεχθούν ότι για άλλη μία φορά τίποτε δεν λειτούργησε σωστά.

Και «καρατομήσεις»;

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός “πνέει μένεα” κατά των συναρμόδιων υπουργών και των επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης που είχαν ρόλο και ευθύνες στη διαχείριση του προβλήματος. Φέρεται μάλιστα αποφασισμένος να “πάρει κεφάλια”. Οχι αμέσως, εν θερμώ, αλλά με ψύχραιμες κινήσεις και επιλογές που θα αποδίδουν “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” και θα επιμερίζουν ευθύνες.

 Λίαν επισφαλείς θεωρούνται πλέον οι θέσεις του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, στους οποίους καταλογίζεται πολιτική ευθύνη για την αναποτελεσματική διαχείριση και την έλλειψη σχεδίων αντιμετώπισης των μεγάλων πυρκαγιών.

 Την “οργή” του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει και τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του για  τον μέχρι στιγμής απολογισμό του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προετοιμασίες, τον αντιπυρικό σχεδιασμό και τις προμήθειες εξοπλισμού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Καθυστερήσεις και αναξιοποίητα κονδύλια

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός αποδείχθηκε ανεπαρκής και αναποτελεσματικός, ενώ το υπουργείο επέδειξε αδικαιολόγητη ολιγωρία στην απορρόφηση κονδυλίων που διατίθενται από την ΕΕ στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή αντιπυρική περίδος,μέχρι τις 31 Μαρτίου, είχαν απορροφηθεί μόνον 5,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 1%(!) από τον συνολικό προϋπολογισμό των 556,6 εκατ. ευρώ των ενταγμένων έργων και προμηθειών εξοπλισμού.

Η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες-εβδομάδες σκληρή πολεμική από την αντιπολίτευση, αλλά και επικρίσεις από “φίλια” μέσα ενημέρωσης, που έσπευσαν ήδη να της καταλογίσουν ευθύνες. “Απαντήσεις” θα δοθούν από τον πρωθυπουργό,  ακόμη και με τολμηρές κινήσεις ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος.

Διαβαστε επισης