Χρηστικά

Και τιμαριθμοποίηση των τεκμηρίων για τους αυτοαπασχολούμενους!


Την τιμαριθμοποίηση κάθε χρόνο των ελάχιστων τεκμαρτών ορίων φορολογηθέντων εισοδημάτων και ελεύθερων επαγγελματιών θα προβλέπει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και κατόπιν θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023!

Θα πιάσει δηλαδή τα εισοδήματα του 2023, τα οποία το 2024 θα φορολογηθούν με τον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού και με τα ελάχιστα όρια που προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΘΟΟ, το οποίο πρέπει να σημειωθεί προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και μέσα στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, η σύνδεση των κατώτατου ορίων καθαρών κερδών για τα οποία θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα μένουν στάσιμα, αλλά, θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Καθότι είναι συνδεμένα με τον τρέχοντα κατώτατο μισθό, όταν ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, τότε θα αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα και τα ελάχιστα όρια του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιβαρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών θα βαίνουν κάθε χρόνο αυξανόμενες. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος ορίστηκε σε 10.920 ευρώ και ισχύει για ατομική επιχείρηση με 6 έτη λειτουργίας.

Το όριο προσαυξάνεται κατά 10% έως 30% ανάλογα με την «ηλικία» άσκησης της δραστηριότητας και διαμορφώνεται:

  • Σε 12.012 ευρώ για 7 έως 9 έτη λειτουργίας.
  • Σε 13.104 ευρώ για 10 έως 12 έτη λειτουργίας
  • Σε 14.196 ευρώ για πάνω 12 έτη λειτουργίας.

Εφόσον το 2024, αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός, τότε τα ελάχιστα όρια τεκμαρτών καθαρών κερδών, θα αυξηθούν αντίστοιχα.

Βάρος οι υπάλληλοι!

Σημειώνεται, ότι τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται περαιτέρω για τις ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και συγκεκριμένα:

  • Το εκάστοτε ισχύον ποσό ελάχιστων τεκμαρτών καθαρών κερδών, θα συγκρίνεται με το ποσό του ανώτερου ετήσιου μισθού που καταβάλλεται στο προσωπικό. Το ποσό σύγκρισης δεν θα μπορεί να είναι υψηλότερο των 30.000 ευρώ. Όποιο από τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο θα λαμβάνεται αυτό υπόψη ως ελάχιστη αμοιβή, για τον περαιτέρω αντικειμενικό προσδιορισμό του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος.
  • Το ελάχιστο ποσό τεκμαρτών καθαρών κερδών, θα προσαυξάνεται σωρευτικά ως εξής:

- κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού (στο οποίο περιλαμβάνονται μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ.
- κατά 35% έως 100% όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Συγκεκριμένα, η προσαύξηση θα ανέρχεται σε:
• 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
• 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
• 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων.
Με τη διαδικασία αυτή, το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το ποσό των ελάχιστων τεκμαρτών καθαρών κερδών είναι τα 50.000 ευρώ.

Γλιτώνουν οι νέοι

Ελάχιστες ή μειωμένες είναι οι επιβαρύνσεις για τους νέους επαγγελματίες και συγκεκριμένα:

  • Για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας κάθε επιχείρησης ή γραφείου το νέο σύστημα δεν θα εφαρμόζεται.
  • Στο 4ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος, 10.920 ευρώ, μειωμένο κατά 67% ήτοι 3.620 ευρώ.
  • Στο 5ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος, 10.920 ευρώ, μειωμένο κατά 33% ήτοι 7.280 ευρώ.
     
Διαβαστε επισης