Διεθνή

Και η Βραζιλία καθηλώνει στο έδαφος τα 737 MAX 8


Μετά και την "καθήλωση" στις ΗΠΑ που έγινε με διάγγελμα του ιδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι χώρες συνεχίζουν να ανακοινώνουν την καθήλωση των αεροσκαφών.

Η Βραζιλία έγινε χθες Τετάρτη η μεγαλύτερη αγορά της Λατινικής Αμερικής που καθήλωσε στο έδαφος τα Boeing 737 MAX 8, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής ομοσπονδιακού εισαγγελέα, μετά την πολύνεκρη συντριβή ενός αεροσκάφους του τύπου στην Αιθιοπία, τέσσερις μήνες και κάτι έπειτα από άλλο δυστύχημα, υπό παρόμοιες συνθήκες, στην Ινδονησία.

Σύμφωνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ανακοίνωσή της η ANAC, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ανέφερε πως έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από διαβουλεύσεις με τις αρχές των ΗΠΑ, την κατασκευάστρια Μπόινγκ και βραζιλιάνικους αερομεταφορείς.

Παράλληλα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις των 737 MAX 8 και MAX 9 προς και από τη χώρα. Το ίδιο μέτρο ανακοίνωσαν οι αρχές του Παναμά.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Αργεντινής δεν είχε ανακοινώσει κάποια απόφαση ως το βράδυ της Τετάρτης [τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας], πάντως η Aerolineas Argentinas ανέστειλε οικειοθελώς τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών μεσαίων αποστάσεων.

Στη Βραζιλία, η ANAC δεν έδωσε εντολή να ανασταλούν οι πτήσεις των MAX 9 -- ο συγκεκριμένος τύπος έχει πιο μακρά άτρακτο, που του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερους επιβάτες, πάντως κατά τα άλλα τα ίδια χαρακτηριστικά -- παρά μόνο των MAX 8.

Εξάλλου, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επιτρέπει προσωρινά στα Boeing 737 MAX 8 να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του κράτους των Άνδεων, μετά την καθήλωση στο έδαφος από πολλές άλλες χώρες αυτών των επιβατικών αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων, καθ' όσον συνεχίζονται οι έρευνες για την πολύνεκρη συντριβή αεροπλάνου αυτού του τύπου της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα την Κυριακή.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι καμία από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας δεν διαθέτει στον στόλο της 737 MAX αλλά, κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA), απαγόρευσε προσωρινά να εισέρχονται τέτοια αεροσκάφη στον κολομβιάνικο εναέριο χώρο.

Διαβαστε επισης