Πολιτική

Και η οικονομία στο "μενού" του γεύματος Τσίπρα-Μέρκελ


Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο. Αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν για το ελληνικό πρτόγραμμα, αλλά θα γίνει ειδική αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι για την ελληνική οικονομία να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, να εφαρμοσθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ.

Σε δηλώσεις πριν από το γεύμα εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα ενημερώσει την καγκελάριο για τη θετική πορεία της οικονομίας, ξεχωρίζοντας τη θεαματική υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Υπογράμμισε όμως ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς, αλλά να είναι δίκαιη και να έχουν οφέλη όσοι έκαναν τα τελευταία χρόνια μεγάλες θυσίες.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν γενναίες αποφάσεις, ώστε να μην κυλήσει και πάλι η Ελλάδα στην οικονομική αβεβαιότητα και να επιβεβαιωθεί ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο και η κρίση περνά στο παρελθόν.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο προσφυγικό υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα καλείται να λύσει πολλά προβλήματα», σχετικά με το προσφυγικό, ότι η γερμανική πλευρά υποστηρίζει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ και ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Για το νέο σύστημα διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου τόνισε ότι θα προωθηθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2017.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως θέμα μεγάλης σημασίας και είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική υποστηρικτική εργασία για την προώθηση των διαπραγματεύσεων.

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να γίνει πράξη ο απεγκλωβισμός της Ευρώπης από τις κρίσεις και να γίνει πραγματικότητα ένα νέο όραμα για το μέλλον της. Επισήμανε τις απειλές από την άνοδο των ρατσιστικών κομμάτων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εφόσον συμμορφωθεί πλήρως η Άγκυρα με τα ενταξιακά κριτήρια. Σχετικά με τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί και να έχει καλύτερη εφαρμογή, αλλά και να εξετασθούν λύσεις για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων.