Επικαιρότητα

JP Morgan: Ύψιστη απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος


 Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος της JP Morgan, Jacob Frenkel.

«Νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Frenkel, μιλώντας στο CNBC, όταν ρωτήθηκε για τους δασμούς που επιβάλουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Βέβαια, ο ίδιος παραδέχτηκε, όπως μεταδίδει το newmoney.gr,  ότι τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι «αψιμαχίες», και όχι ένας εμπορικός πόλεμος.

«Όλοι πρέπει να θυμηθούμε την καταστροφή του 1931, όπου οι "καλές προθέσεις" των κυβερνώντων για την προστασία των αμερικανικών θέσεων εργασίας, έγιναν καταλύτης για τη Μεγάλη Ύφεση. Πρέπει να το αποφύγουμε αυτό με κάθε κόστος», είπε ο Frenkel.

Τα σχόλια του Φρενκελ έρχονται με αφορμή μια κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα για τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή ξεκίνησε με την ανακοίνωση του Προέδρου Donald Trump για την επιβολή δασμών σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις αρχές Μαρτίου.

Το Πεκίνο απάντησε με επιβολή δασμών σε 106 αμερικανικά προϊόντα  ύψους 50 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ ο Trump ανταπάντησε λέγοντας ότι έχει δώσει εντολή στους Εμπορικούς Αντιπροσώπους των ΗΠΑ να εξετάσουν την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 100 δισ. δολαρίων κατά της Κίνας.

Ο Frankel ήταν εμφατικός στην προειδοποίησή του ενάντια στην κλιμάκωση της οικονομικής διαμάχης.

«Σε ένα κόσμο τόσο αλληλένδετο, δεν θα πρέπει να στρέφεται ο ένας έναντι του άλλου. Οι Κινέζοι είναι πολύ λογικοί», είπε για να προσθέσει ότι «στις διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει σεβασμός».

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζίτης της JP Morgan, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε επίσης ως οικονομικός σύμβουλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επαίνεσε τον Trump για τις εγχώριες οικονομικές πολιτικές του, ιδίως για τις φορολογικές περικοπές των εταιρειών, τον επαναπατρισμό των εσόδων που διατηρούνται στο εξωτερικό και τη μείωση της υπερρρύθμισης. 

«Αν θέλετε πραγματική ανάκαμψη, θα πρέπει να επεκταθεί ο επιχειρηματικός κλάδος με προσλήψεις και κεφαλαιακές επενδύσεις», είπε τέλος, περιγράφοντας τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης ως «ισορροπημένης και θετικής».