Την άποψη πως η διάθεση κινδύνου που διαφαίνεται πως τροφοδοτεί το φετινό ράλι των μετοχών είναι πιθανό να υποχωρήσει, με αντίθετους ανέμους από τραπεζικές αναταράξεις, πετρελαϊκό σοκ και επιβράδυνση της ανάπτυξης, επαναφέροντας τις μετοχές στα χαμηλά του 2022, εξέφρασε ο αναλυτής της JP Morgan Μάρκο Κολάνοβιτς σε σημείωμά του.
Όπως τονίζεται από τον ίδιο η Fed δεν έχει δείξει κάποια πρόθεση να κινηθεί προς μείωση επιτοκίων φέτος, ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσιάζουν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να φλερτάρουν με ιστορικά υψηλά και τις μετοχές στη Wall Street να ανακτούν τις πρόσφατες απώλειες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Κολάνοβιτς περιμένει, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να αλλάξει το κλίμα ανάληψης ρίσκου και επανεξέταση του χαμηλού του 2022 από την αγορά.
Ο αναλυτής της JPMorgan άλλαξε άποψη, περικόπτοντας την κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου στα μέσα Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Μαρτίου λόγω ήπιας οικονομικής προοπτικής το 2023, ενώ οι μετοχές είναι ανθεκτικές παρά το άλμα των επιτοκίων που ανάγκασε σε πτώση τα κέρδη των εταιριών, μείωσαν την ανάπτυξη και έφεραν ένα μίνι τραπεζικό ντόμινο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ο Κολάνοβιτς υπογράμμισε πως οι εισροές σε μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες «δεν έχουν νόημα» και οι κινήσεις συστημικών επενδυτών γίνονται για συμπίεση και μείωση στον Cboe Volatility Index (VIX) που σχετίζεται με τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη βραχυπρόθεση μεταβλητότητα.
Πιθανές απώλειες του VIX κάτω από 20, δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν ότι η τραπεζική κρίση θα περιοριστεί βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Bloomberg, άλλα ο αναλυτής της JPMorgan θεωρεί το σκηνικό της αγοράς ως «η ηρεμία πριν από την καταιγίδα».
«Αξίζει να σημειωθεί η φύση του κλίματος κινδύνου που μοιάζει με ακορντεόν, όπου τα περιοριστικά επιτόκια προκάλεσαν πρόβλημα σε διάφορα αρμπιτράζ επιτοκίων και η επακόλουθη υποχώρηση των αποδόσεων μετρίασε μέρος της πίεσης», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη δρόμος στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού και μέχρι την επαλήθευση των σεναρίων για μείωση των επιτοκίων, συνεπώς η αρχική πηγή στρες για διατήρηση υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο, εκτιμά ο αναλυτής.