«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, σας λέω ότι είναι απίθανο μια καινοτόμος εταιρία να επενδύσει στην Ελλάδα μετά και από αυτά τα μέτρα, όταν πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα δεν θέλει την καινοτομία και δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία της» τόνισε ο CEO της Pfizer Hellas, Jim Sage,εκπροσωπώντας στο PhRMA Innovation Forum PIF τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες έρευνας στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Sage, στην Ελλάδα πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους σύστημα υγείας θέλουμε για εμάς και τις οικογένειες μας. «Θέλουμε να μοιάσουμε σε κάποιες Ανατολικές χώρες της Ευρώπης, όπου οι ασθενείς έχουν μειωμένη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και χαμηλούς δείκτες υγείας, ή να φτιάξουμε ένα σύστημα υγείας όπως αυτό που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν και προσφέρουν στους κατοίκους τους;» διερωτήθηκε ο κ. Sage και συμπλήρωσε. «Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν όλα αυτά τα χρόνια θυσιάσει πολλά όπως τους μισθούς, συντάξεις, πολλές φορές τις ίδιες τις δουλειές τους. Και τώρα καλούνται να θυσιάσουν και το τελευταίο που τους έχει απομείνει, την υγεία τους».
Σύμφωνα με τον κ. Sage, oι φαρμακευτικές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για πάνω από 50 χρόνια, συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία και οικονομία του τόπου. Όπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι εταιρείες αυτές έχουν στηρίξει την ελληνική πολιτεία για να βρεθούν οι πόροι και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες τους. Ωστόσο, αυτό δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία και με τα μέτρα που προτείνει τιμωρεί την φαρμακευτική καινοτομία και είναι εκείνη που στερεί νέα φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι θα έχουν επιπτώσεις κυρίως στους ασθενείς καθώς αυτοί, είτε δε θα έχουν καθόλου πρόσβαση σε νέα φάρμακα είτε θα έχουν με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία θα ξεπερνά τα 2-3 χρόνια.
Ενώ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να μην κυκλοφορήσουν καθόλου νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά, φέρνοντας το παράδειγμα της Κύπρου όπου η αγορά «στέγνωσε» από νέα καινοτόμα φάρμακα κατά την περίοδο των σκληρών μέτρων.
Όπως είπε ο κ. Sage, στην Κύπρο πριν 2 περίπου χρόνια, η κυπριακή κυβέρνηση επέβαλε μια υποχρεωτική έκπτωση για τα νέα φάρμακα, πολύ μικρότερη και συγκεκριμένα το 1/3 αυτής που ζητείται τώρα για την Ελλάδα και το αποτέλεσμα ήταν να μην κυκλοφορήσουν πολλά νέα φάρμακα στην Κύπρο, περισσότερα από 20 φάρμακα, μερικά από τα οποία μάλιστα ήταν για πολύ σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος. Ωστόσο, η Κυπριακή κυβέρνηση αντιλήφθηκε τις επιπτώσεις του μέτρου αυτού και πρόσφατα το απέσυρε προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Τα μέτρα αυτά, όμως, σύμφωνα με τον κ. Sage, πλήττουν αυτή τη στιγμή και την ιατρική κοινότητα της Ελλάδος, η οποία δεν θα έχει τα ίδια «όπλα» για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως και για την οικονομία της χώρας τα μέτρα αυτά είναι πολύ επιζήμια, καθώς στερούν κάθε δυνατότητα ξένων επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου, όπως για κλινικές μελέτες και παραγωγή φαρμάκων στη χώρα. Ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά, εδώ και ένα χρόνο ηγείται μιας προσπάθειας του κλάδου προκειμένου να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη και την ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό τελικά η χώρα να αποφασίσει τι σύστημα υγείας θέλει για τους πολίτες της και αν τελικά θέλει την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων και της καινοτομίας.