Διεθνή

Ιταλικός τύπος: Ο λαός θα πληρώσει την απόρριψη του προϋπολογισμού της χώρας


Στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, αναφέρεται σήμερα ο Τύπος της χώρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, πως ο λαός θα πληρώσει, καθώς η πιθανότητα επιβράδυνσης της οικονομίας θα επιφέρει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τους φόρους στα τυχερά παιχνίδια και τα τσιγάρα για να μπορέσει να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία φέρεται να επιμένει στη δυνατότητα να γίνονται τριμηνιαίοι έλεγχοι από την ίδια την κυβέρνηση, με τους οποίους να επιβεβαιώνεται ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης. Σε περίπτωση επιβράδυνσής της, μπορεί να προγραμματισθούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Η La Repubblica  σχολιάζει ότι «από τη μία οι Βρυξέλλες θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τις αγορές: αποφάσισαν να βάλουν σε καραντίνα την ιταλική λοίμωξη, και να εγγυηθούν ότι δεν θα επεκταθεί σε άλλες χώρες». Από την άλλη, «η Κομισιόν στέλνει και το μήνυμα ότι τα λάθη της κυβέρνησής της Ρώμης θα τα πληρώσει ο ιταλικός λαός», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

Η εφημερίδα La Stampa αναφέρεται στις δηλώσεις του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «το βάρος του δημόσιου χρέους πέφτει στις πλάτες των παιδιών και των εγγονών μας». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, ο Ματαρέλα εργάζεται αδιάκοπα υπέρ μιας επαναπροσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα έστειλε και ένα διαλλακτικό μήνυμα προς τον Τζουζέπε Κόντε, υπογράφοντας το διάταγμα της κυβερνητικής συμμαχίας, που προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις.

H εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, τέλος, γράφει ότι η απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας θα ληφθεί το αργότερο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, οι κυρώσεις αυτές μπορεί να φτάσουν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τονίζουν αναλυτές στην εφημερίδα, είναι ότι, αν η κατάσταση στις αγορές εκτραχυνθεί, «η Ιταλία μπορεί να χάσει το τελευταίο δίχτυ προστασίας και να μην είναι σε θέση να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών στήριξης του ESM».
 

Διαβαστε επισης