Πριν ακόμη αναχωρήσουν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που άσκησαν ισχυρή πίεση στην Ιταλία για διόρθωση του προϋπολογισμού της, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, περνά στην αντεπίθεση, δηλώνοντας στους F.T. ότι η οικονομική συνταγή της Ιταλίας, όπως και του Ντ. Τραμπ, είναι η σωστή και πρέπει να την ακολουθήσει όλη η Ευρώπη, τερματίζοντας τη λιτότητα.
«Το σχέδιο της Ιταλίας είναι συνταγή για την Ευρώπη», τιτλοφορεί τη συνέντευξη η εφημερίδα του Σίτι στην ηλεκτρονική της έκδοσης. Ο Ντι Μάιο, που προέρχεται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, τονίζει ότι ο πολυσυζητημένος προϋπολογισμός του 2019 δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, πλέον, του Eurogroup.
Εκτιμά ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες θα δώσει τέλος στη διαμάχη για το έλλειμμα και τον τονίζει ότι, τελικά, «αν η συνταγή δουλέψει εδώ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πουν: πρέπει να εφαρμόσουμε τη συνταγή της Ιταλίας και σε όλες τις χώρες».
Στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν ποντάρει στο γεγονός ότι η Ιταλία είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει», τονίζει ο Ντι Μάιο. «Πιστεύουμε», προσθέτει, «ότι μπορούμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος με έναν επεκτατικό κρατικό προϋπολογισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες για τη λιτότητα και τις επενδύσεις και ότι μπορούμε να ενδυναμώσουμε την Ε.Ε. και την ευρωζώνη να κάνουν το σωστό για τα κοινωνικά δικαιώματα».
Παρότι δηλώνει ότι διαφωνεί με τις πολιτικές θέσεις του Τραμπ σε θέματα, όπως το περιβάλλον, ο Ντι Μάιο επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα κινηθεί τελικά στην κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου, δηλαδή θα αναθερμάνει την ανάπτυξη με μειώσεις φόρων και αύξηση δημοσίων δαπανών, ώστε το χρέος να μειωθεί ως ποσοστό του αυξημένου ΑΕΠ.
Ο Ντι Μάιο αποδίδει την αναταραχή στις αγορές στο γεγονός ότι πολλοί φοβήθηκαν ότι υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη. «Θα κάνουμε ακόμη και τατουάζ για να πείσουμε στην επενδυτική κοινότητα ότι δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τονίζει ότι δεν περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει κυρώσεις (πρόστιμα έως 0,2% του ΑΕΠ) στην Ιταλία. «Η σχετική διαδικασία θα αρχίσει, αλλά θα υπάρξει μια φάση διαλόγου», εκτιμά ο Ντι Μάιο.