Η νικήτρια των ιταλικών γενικών εκλογών της Κυριακής Τζόρτζια Μελόνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, όπως άφησαν να διαρρεύσει στενοί της συνεργάτες. Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας, μετά την δήλωσή της τη νύχτα των εκλογών, δεν συνάντησε τους δημοσιογράφους για την καθιερωμένη, μετεκλογική συνέντευξη Τύπου και άφησε να μιλήσουν κάποια άλλα στελέχη του κόμματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Μελόνι δεν προτίθεται να επιλέξει τον γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για κάποιο από τα υπουργεία-κλειδί της νέας κυβέρνησης - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις εσωτερικές σχέσεις και ισορροπίες της συντηρητικής συμμαχίας, από την στιγμή που ο Σαλβίνι έχει εκφράσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα την επιθυμία του να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στην ίδια θέση που κατείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Η Λέγκα, όμως, δεν άγγιξε ούτε το 9% των ψήφων και αυτό αποδυναμώνει την όποια του διεκδίκηση.
Για τις όποιες «ζυμώσεις», πάντως, υπάρχει περιθώριο σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων, καθώς το νέο κοινοβούλιο θα συσταθεί σε σώμα μόνον στις 13 Οκτωβρίου. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για να αναθέσει, αμέσως μετά, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι αναλυτές αναμένουν επίσης να διαπιστώσουν πώς θα κινηθεί ο αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ίδιος επιθυμεί να εκλεγεί πρόεδρος της Γερουσίας, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη η αντίδρασή του ανήμερα των εκλογών. Όταν μια ψηφοφόρος τον ρώτησε αν η Τζόρτζια Μελόνι τον φοβίζει, εκείνος απάντησε: «ε ναι, με φοβίζει λίγο».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κεντροαριστερά, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του Δημοκρατικού Κόμματος (19%) και την δήλωση του γραμματέα των «Δημοκρατικών» Ενρίκο Λέτα ότι τον επόμενο Μάρτιο δεν πρόκειται να ξαναδιεκδικήσει την ηγεσία, ο ιταλικός Τύπος συγκλίνει σε μια κύρια διαπίστωση: ότι χρειάζεται μια μακρά πορεία ανανέωσης και πιθανής επανίδρυσης της κεντροαριστεράς, με αλλαγή προτεραιοτήτων και αναζήτηση ουσιαστικής επαφής με τους πολίτες, για να μπορέσει να ξεπεράσει την σημερινή της κρίση.
πηγή: ΑΠΕ