Αγορές

Ισχυρά κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με μεγάλη άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα κρούσματα της πανδημίας στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς οι νεκροί του κορονοϊού ξεπέρασαν χθες το φράγμα του ενός εκατομμυρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ η καμπύλη βρίσκεται ξανά σε άνοδο στην Ευρώπη. Συνολικά, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί επισήμως 1.000.009 νεκροί σε διεθνές επίπεδο, επί συνόλου 33.018.877 κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ 22.640.048 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί. Οι περιφέρειες του κόσμου οι οποίες καταγράφουν τους βαρύτερους απολογισμούς είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (341.032 θάνατοι επί συνόλου 9.190.683 μολύνσεων), η Ευρώπη (229.945 νεκροί, 5.273.943 κρούσματα) και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (214.031· 7.258.663).

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες--Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη--να έχουν όλες υποχρεωθεί να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία που επιβαρύνει τα νοσοκομεία.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας αναμένεται να φτάσει στα 195,2 δισ. ευρώ το 2020, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λεμέρ. Πρόσθεσε ότι το έλλειμμα που προβλέπεται για το 2021 είναι προς το παρόν στα 152,8 δισ. ευρώ. Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για τη γαλλική οικονομία έτσι ώστε να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν την πανδημία του κορονοϊού.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διχάζονται όλο και περισσότερο όσον αφορά το πώς θα καθοδηγήσουν την οικονομία στο δεύτερο κύμα της COVID-19, απειλώντας την ειρήνη που κέρδισε δύσκολα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο συζητήσεις με οκτώ στελέχη της ΕΚΤ. Η Λαγκάρντ κατάφερε να σταματήσει τις δημόσιες διαμάχες, που δημιούργησαν αναστάτωση στην ΕΚΤ κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του Μάριο Ντράγκι, και έχει προωθήσει απρόσκοπτα αρκετά πακέτα στήριξης - ρεκόρ για να κρατήσει την οικονομία όρθια εν μέσω της πανδημίας. Η υπόσχεσή της ότι θα επιδιώκει συναινέσεις και θα λαμβάνει υπόψη τους επικριτές είναι σε μεγάλη αντίθεση με τον προκάτοχό της, ο οποίος σπανίως ενέπλεκε βασικούς αντιπάλους των πολιτικών του και έστελνε μηνύματα για κινήσεις της ΕΚΤ πριν ακόμη αυτές συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι εντάσεις, όμως, αυξάνονται ξανά καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει την ΕΚΤ να εξετάσει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, με τα παλιά ρήγματα να επανεμφανίζονται και τον επικεφαλής οικονομολόγο, Φίλιπ Λέιν, να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές. Τα συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ - που αποκαλούνται «γεράκια» στην ορολογία των κεντρικών τραπεζών - υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ υποβαθμίζει κάποιες καλές ειδήσεις, όπως τους καλύτερους από το αναμενόμενο οικονομικούς δείκτες το καλοκαίρι. Από την αντίθετη πλευρά, οι κεντρικοί τραπεζίτες που είναι υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής πιέζουν τη Λαγκάρντ να υιοθετήσει πιο ισχυρή φρασεολογία τόσο σχετικά με τους κινδύνους για την ανάπτυξη όσο και σχετικά με την απειλή από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι διαφωνίες ήταν ξεκάθαρες ήδη κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πολιτική της αυτό τον μήνα, δήλωσαν οι οχτώ πηγές, όλες με άμεση γνώση της διαδικασίας. Τα «γεράκια» ήθελαν η ΕΚΤ να μειώσει αθόρυβα τις αγορές ομολόγων, με δεδομένες τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, εξοικονομώντας δύναμη πυρός για να αυξηθεί ξανά ο ρυθμός των αγορών, αν χρειαστεί σε κάποιο χρονικό σημείο αργότερα, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του έκτακτου προγράμματος αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας (PEPP). Ορισμένοι, επίσης, υποστήριξαν ότι οι οικονομικές προβλέψεις (της ΕΚΤ) ήταν πολύ απαισιόδοξες, καθώς δεν έλαβαν υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που είχαν ήδη ανακοινωθεί, τα οποία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε υψηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό. Και οι δύο αυτές ενστάσεις απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής οικονομολόγο Λέιν, όπως όμως συνέβη και με την έκκληση να υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τους κινδύνους στην ανάπτυξη από το ισχυρότερο ευρώ, σημείωσαν οι πηγές.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 363.45 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 2.23%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,225.85 μονάδες, με κέρδη 2.83%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,929.32 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.48%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,864.6 μονάδες, με άλμα 3.17%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,843.27 μονάδες, ενισχύθηκε 2.4%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,153.5 μονάδες, με άνοδο 2.43%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,792 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.47%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις