Πολιτική

Ιστορικό όχι της Μ.Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση


 Η Μεγάλη Βρετανία είπε ένα ιστορικό όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η παράταξη του Brexit επικράτησε στο δημοψήφισμα με ποσοστό 51,9%, έναντι του 48,1% που έλαβε το Bremain. Η επικράτηση του Βrexit έχει προκαλέσει πανικό στις διεθνείς αγορές, έχει ήδη κατακρημνίσει την στερλίνα και δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα στη Μεγάλη Βρετανία. O Ντέιβιντ Κάμερον υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας, τη στιγμή που Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία διαχωρίζουν την θέση τους από την υπόλοιπη Βρετανία και εκδηλώσουν τάσεις απόσχισης…  Οι ιθύνοντες της ΕΕ παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και ετοιμάζουν τα σχέδια για την επόμενη ημέρα.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε όλα τα εκλογικά τμήματα, το Brexit λαμβάνει ποσοστό 51,9% και 17,410,742 ψήφους, ενώ το Bremain συγκεντρώνει ποσοστό 48,1% και 16,141,252 ψήφους. Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων, έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν η Ουαλία και οι περισότερες περιφέρειες της Αγγλίας, ενώ Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Λονδίνο ψήφισαν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 70%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν στην κάλπη, έλαβε την τελική απόφαση μόλις το τελευταίο 24ωρο.

 Παραιτήθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον

Την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την επικράτηση του Brexit στο  δημοψήφισμα. Ο κ.Κάμερον έκανε γνωστό ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μετά από τρεις μήνες, θέλοντας πρώτα να ομαλοποιήσει την κατάσταση στη χώρα.

«Η Βρετανία χρειάζεται μια νέα ηγεσία για τον τόπο. Πρέπει τώρα να δούμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την έξοδο και χρειάζεται νέος πρωθυπουργός που θα αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Η αλλαγή σκυτάλης δεν χρειάζεται να γίνει άμεσα καθώς προέχει η σταθεροποίηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις αγορές», επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός και σημείωσε ότι:

«Θέλω να δηλώσω ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες ζωής τόσο των ευρωπαίων που ζουν στη χώρα, όσο και των βρετανών που ζουν στο εξωτερικό. Η οικονομία της Βρετανίας παραμένει ισχυρή και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που διακινούνται τα αγαθά».

Τεράστια πτώση για την στερλίνα-ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές

H διαφαινόμενη επικράτηση του Brexit έχει, όπως αναμενόταν, σημαντικές επιπτώσεις στην στερλίνα αλλά και στις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα η στερλίνα έχει πλέον πέσει κατά 8%, με την ισοτιμία της με το δολάριο να καταγράφεται στο 1,36. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση σε μια μέρα που έχει σημειώσει ποτέ (είχε πέσει 7% το 2008).Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται στο «κόκκινο», ενώ απώλειες καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο, που αναμένεται να καταγράψει πτώση της τάξεως του 7%, κατά το άνοιγμά του.

Αντιδράσεις από Σκωτία και Β.Ιρλανδία για το Brexit

Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί το δημοψήφισμα στη Βρετανία και η επικράτηση του Brexit.. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ήδη οι δύο περιοχές έσπευσαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα ότι οι ίδιες βλέπουν το μέλλον τους στην ΕΕ. 

«Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ». Αυτό δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία. Παράλληλα ο Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική «βιτρίνα» του IRA κάλεσε νωρίς το πρωί σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης.

Το Σιν Φέιν τονίζει ότι το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει τεράστιες συνέπειες στη μορφολογία του βρετανικού κράτους», δεδομένου ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αντίδραση της ΕΕ και της ΕΚΤ

Στις 10:00 θα πραγματοποιεί συνάντηση των Γιούνκερ, Σουλτς και Τουσκ, προκειμένου να καταστρωθεί η στρατηγική της ΕΕ, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά και την ανακοίνωσή των τελικών αποτελεσμάτων, που αναμένεται να δείξουν επικράτηση του Brexit. Επίσης πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν έκτακτα μέτρα, που θα αφορούν κυρίως μια γραμμή swap προς τις βρετανικές τράπεζες, προκειμένου να ελέγξουν τους κλυδωνισμούς που θα δεχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.