Το εκτεταμένο "κλείδωμα" κατά της πανδημίας του κοροναϊού προκάλεσε την συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 12,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας μία ύφεση ιστορικών διαστάσεων, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο είχε ήδη σημειώσει μείον, το ΑΕΠ ήταν 10,7% χαμηλότερο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, αναφέρουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO).
Στην ανάλυσή του, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει πως μία συρρίκνωση αυτού του μεγέθους είναι μοναδική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19 είχαν ως αποτέλεσμα μία τεράστια μείωση της ζήτησης των καταναλωτών, και αυτό δείχνουν απώλειες προστιθέμενης αξίας στον τουρισμό, τις μεταφορές, το εμπόριο, τις παροχές υπηρεσιών καθώς επίσης στην τέχνη, και την ψυχαγωγία, όπως παρόμοια με εκείνη στο διεθνές περιβάλλον ήταν η μείωση της ζήτησης στη βιομηχανία και στις εξαγωγές.
Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του, ότι η ύφεση θα έχει φτάσει φέτος το χαμηλότερο σημείο της ήδη το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ούτως ώστε η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει τώρα και πάλι σε μία μέτρια ανάπτυξη.
Η εξέλιξη του ΑΕΠ της Αυστρίας κατά το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ελαφρώς από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο εμφανίζει ένα μείον 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ένα μείον 2,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η προστιθέμενη αξία στους τομείς του εμπορίου, της συντήρησης και της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, των μεταφορών, των καταλυμάτων και της εστίασης μειώθηκε κατά 27,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος -- και με μείον 5,4% ευθύνεται για σχεδόν το ήμισυ της μείωσης του ΑΕΠ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, η οικονομική ανάπτυξη καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού και από το σταδιακό άνοιγμα των τομέων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι τομείς των αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων καθώς και των προσωπικών υπηρεσιών επηρεάστηκαν άμεσα και μαζικά με μείωση της προστιθέμενης αξίας κατά 32,0%.
Στον τομέα της εξόρυξης, της παραγωγής αγαθών, της ενέργειας και της παροχής νερού και της διαχείρισης αποβλήτων, η προστιθέμενη αξία έχει συρρικνωθεί επίσης μαζικά στο μείον 20,9% και αυτή η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από περιορισμούς προσφορών, καθώς και από μείωση ζήτησης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσε πτώση κατά 9,2%.
Στις εκτιμήσεις τους, στα τέλη Ιουνίου, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών της Βιέννης υπογράμμιζαν ότι η πανδημία του κορονοϊού φέρνει στην Αυστρία μια άνευ προηγουμένου οικονομική κάμψη κατά περίπου 7% φέτος, καθώς και μία αύξηση στα ποσοστά ανεργίας και στα δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου κατά 10%, ενώ προέβλεπαν ήδη για την επόμενη χρονιά και πάλι μία ανοδική πορεία.
"Στην Αυστρία, αυτή είναι η βαθύτερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", τόνιζε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, σημειώνοντας πως η μείωση της οικονομικής παραγωγής το 2020 είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι το 2008/2009 κατά τη χρηματοπιστωτική και την οικονομική κρίση, και πως αυτή η παγκόσμια σοβαρή ύφεση προκλήθηκε από τους εκτεταμένους, πολιτικά επιβεβλημένους, περιορισμούς στην εξάπλωση του κορονοϊού.