Ο ισραηλινός στρατός υπέγραψε σήμερα σειρά διαταγμάτων που καθιστούν "παράνομες" μέχρι την κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις έξι παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμπεριέλαβε πρόσφατα στη λίστα του των "τρομοκρατικών οργανώσεων", ένα μέτρο που αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω το έργο αυτών των οργανώσεων.
Στις 22 Οκτωβρίου, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έθεσε έξι παλαιστινιακές ΜΚΟ, ορισμένες από τις οποίες εργάζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κρατουμένων, στη μαύρη λίστα λόγω φερόμενων σχέσεων με το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PFLP), μια μαρξιστική οργάνωση που θεωρείται "τρομοκρατική" από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και πολλές ισραηλινές οργανώσεις κατήγγειλαν αμέσως αυτόν τον χαρακτηρισμό που μπορεί να έχει ως συνέπεια να στερέψει η χρηματοδότηση αυτών των ΜΚΟ, ορισμένες μεταξύ αυτών λαμβάνουν ευρωπαϊκούς πόρους, και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των μελών τους.
Την Κυριακή, ο διοικητής Γιεχούντα Φοξ, αρχηγός του ισραηλινού στρατού για τη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό έδαφος, εφάρμοσε αυτό το μέτρο με διατάγματα, κηρύσσοντας τις οργανώσεις αυτές "παράνομες" γιατί "αποτελούν μέρος" του PFLP και "θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ".
Οι έξι ΜΚΟ, που υποστηρίζουν ότι δεν είχαν πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους, έχουν 14 μέρες για να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής, υπογραμμίζεται στα διατάγματα.
Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας, Σιν Μπετ, κατηγόρησε τον Μάιο αυτές τις οργανώσεις ότι υπεξαίρεσαν πόρους "αρκετών ευρωπαϊκών χωρών" προς όφελος του PFLP, με μια ισραηλινή πηγή να δηλώνει ότι είχε γίνει μεταφορά "δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων" χωρίς "καμιά από τις κυβερνήσεις αυτές να γνωρίζει που πήγαιναν τα χρήματα".
Ωστόσο έκθεση 74 σελίδων της Σιν Μπετ για την υπόθεση αυτή -- που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου αυτό το Σαββατοκύριακο και της οποίας το διαδικτυακό περιοδικό +972 magazine, ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης, είχε πρώτα πρόσβαση σε αυτό, δίνει ελάχιστα στοιχεία για να στηρίξει σχέσεις μεταξύ του PFLP και των έξι ΜΚΟ.
Ο φάκελος στηρίζεται σε επαφές με τον Σαΐντ Αμπεντάτ, "ενεργό μέλος" του PFLP, που απολύθηκε λόγω υπεξαίρεσης χρημάτων από την "Health work committees", παλαιστινιακή ΜΚΟ για την οποία εργαζόταν και που δεν ανήκει στις έξι οργανώσεις που χαρακτηρίστηκαν "τρομοκρατικές".
Στις δηλώσεις του στην ισραηλινή αστυνομία, ο Αμπεντάτ βεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι αυτών των ΜΚΟ είναι ως επί το πλείστον πράκτορες του PFLP. Ωστόσο ο φάκελος δεν παρέχει καμία διασταύρωση της κατάθεσης αυτού του άνδρα και των τριών άλλων προσώπων που ανακρίθηκαν στην υπόθεση αυτή.