Διεθνή

Ισραήλ: Οι Άραβες ισλαμιστές βοήθησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού


Ήταν μια φωτογραφία για τα βιβλία ιστορίας: ένας ισλαμιστής πολιτικός από την αραβική μειονότητα του Ισραήλ να χαμογελά δίπλα σε έναν ακροδεξιό, Εβραίο επικεφαλής κόμματος και τους συμμάχους του, λίγα λεπτά αφού τον στήριξε να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας και του προσέφερε κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο κοινός στόχος της εκδίωξης του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία έφερε τον Μάνσουρ Αμπάς στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού αργά χθες Τετάρτη, με το ισλαμιστικό του κόμμα να διασφαλίζει ισχνή πλειοψηφία στα εβραϊκά κόμματα που επιθυμούν να τερματίσουν τη θητεία του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας.

Η Ενωμένη Αραβική Λίστα θα είναι το πρώτο κόμμα που προέρχεται από το 21% της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ – Παλαιστίνιους στην καταγωγή, Ισραηλινούς στην υπηκοότητα-- που εντάσσεται σε ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο 47χρονος Αμπάς άφησε στην άκρη τις διαφωνίες του με τον Ναφτάλι Μπένετ, πρώην επικεφαλής μιας μεγάλης οργάνωσης Εβραίων εποίκων και υπέρμαχου της προσάρτησης του μεγαλύτερου μέρους της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ.

Ο οδοντίατρος Αμπάς δηλώνει ότι ελπίζει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Αράβων στο Ισραήλ, που καταγγέλλουν ότι είναι θύματα διακρίσεων και ότι τους παραμελεί η κυβέρνηση.

“Αποφασίσαμε να ενταχθούμε στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξουμε την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα”, τόνισε στο μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του αφού υπέγραψε τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τον Μπένετ και τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Το κόμμα του Αμπάς ανέφερε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται η δέσμευση για την καταβολή 53 δισεκ. σέκελ για τη βελτίωση των υποδομών και την αντιμετώπιση του βίαιου εγκλήματος στις αραβικές πόλεις.

Παράλληλα η συμφωνία περιλαμβάνει όρους για το πάγωμα των κατεδαφίσεων των σπιτιών που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια σε αραβικά χωριά και την απόκτηση επίσημου καθεστώτος για τις πόλεις των Βεδουίνων στην έρημο Νεγκέβ, προπύργιο των ισλαμιστών, εξήγησε το κόμμα.

“Το δηλώνω εδώ ξεκάθαρα και ειλικρινά: όταν η ίδια η δημιουργία της κυβέρνησης βασίζεται στην υποστήριξή μας (…) θα είμαστε σε θέση να την επηρεάζουμε και να πετύχουμε μεγάλα πράγματα για την αραβική μας κοινότητα”, εκτίμησε ο Αμπάς.

Εύθραυστος συνασπισμός

Ο Αμπάς κατάγεται από το χωριό Μαγκάρ, όπου ζουν Άραβες και Δρούζοι, και βρίσκεται κοντά στην θάλασσα της Γαλιλαίας. Το κόμμα του αποτελεί το πολιτικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κινήματος του Ισραήλ, το οποίο ιδρύθηκε το 1971 και προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Προτού συμφωνήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Αμπάς ζήτησε και έλαβε την έγκριση του συμβουλίου της Σούρα του Ισλαμικού Κινήματος, ένα θρησκευτικό σώμα το οποίο καθορίζει την πολιτική του κόμματος και στο παρελθόν έχει καθοδηγήσει την ψήφο του στο κοινοβούλιο για ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Το κόμμα του Αμπάς διασπάστηκε από τον βασικό αραβικό συνασπισμό, την Ενωμένη Λίστα, πριν τις εκλογές της 23ης Μαρτίου, αφού τάχθηκε ανεπιτυχώς υπέρ της συνεργασίας με τον Νετανιάχου και άλλα δεξιά κόμματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Αράβων.

Πολλοί Άραβες επικρίνουν την προσέγγιση του Αμπάς και διερωτώνται πώς μπορεί να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που επιβάλει στρατιωτική κατοχή στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και αποκλεισμό στη Γάζα.

“Θα πρέπει να τον συγχαρούμε που προσπαθεί κάτι νέο, όμως αν ξεσπάσει νέος πόλεμος με τη Γάζα και συμμετέχει στην κυβέρνηση, θα δεχθεί πιέσεις να την εγκαταλείψει”, σχολίασε ο Μούσα αλ Ζαγιάντνα από την πόλη των Βεδουίνων Ραχάτ, στο νότιο Ισραήλ.

Η Ενωμένη Λίστα, που κέρδισε έξι έδρες στις εκλογές, δεν έχει σχολιάσει την απόφαση του Αμπάς.

Πρώην μέλος του κόμματος, ο Τζαμάλ Ζαχάλκα, χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Αμπάς στον κυβερνητικό συνασπισμό “αμαρτία, όχι απλώς λάθος”, ενώ εκτίμησε ότι η κίνησή του έγινε “εις βάρος της εθνικής μας θέσης, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας”.

Ο Αμπάς ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη διάρκεια των 11 ημερών που διήρκησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Όμως η απόφαση να ενταχθεί στην κυβέρνηση είναι στρατηγική, μακροπρόθεσμα, εκτίμησε ο Αρίκ Ρουντίτζκι του Israel Democracy Institute.

“Δεν θα έχανε μια τέτοια στρατηγική επιλογή λόγω βίαιων συμβάντων”, σχολίασε. “Πιστεύω ότι αν (οι Άραβες) περίμεναν 7ο χρόνια για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, μπορούν να αντέξουν 70 ημέρες βίας με τη Γάζα”.