Εντολή δόθηκε σήμερα από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας προς τον ραδιοσταθμό του στρατού ώστε να λογοκρίνει έναν γνωστό Ισραηλινό συγγραφέα ο οποίος συνέκρινε μία Παλαιστίνια έφηβη με τη Ζαν ντ’ Αρκ και την Άννα Φρανκ.
Η 16χρονη Άχεντ Ταμίμι συνελήφθη τον Δεκέμβριο έπειτα από ένα βίντεο δημοφιλές στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το οποίο τη δείχνει την ώρα που χτυπά Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Για τους Παλαιστίνιους έγινε το σύμβολο της στράτευσης κατά της ισραηλινής κατοχής. Προκάλεσε επίσης την αντίδραση οργανώσεων και προσωπικοτήτων της ισραηλινής αριστεράς που αντιτίθενται στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ανάμεσά τους και του Τζόναθαν Γκέφεν.
Ο Τζόναθαν Γκέφεν είναι ένας συγγραφέας και συνθέτης που είναι δημοφιλής στο Ισραήλ, γνωστός για τα παιδικά τραγούδια του και για το ότι έχει λάβει πολλές φορές θέση κατά της κατοχής και του δεξιού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ανήρτησε χθες στη σελίδα του στο Instagram ένα ποίημα στο οποίο συγκρίνει την Άχεντ Ταμίμι με την Άννα Φρανκ, την Ζαν ντ Άρκ και με την ηρωίδα της εβραϊκής αντίστασης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Χάνα Σένες, που εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών.
Δίπλα σε μια φωτογραφία της Άχεντ Ταμίμι που χαστουκίζει έναν στρατιώτη, ο συγγραφέας έγραψε: «Ένα 17χρονο όμορφο κορίτσι έκανε ένα τρομερό πράγμα και όταν ένας περήφανος στρατιώτης του στρατού κατέλαβε εκ νέου το σπίτι της, τον χαστούκισε. Γεννήθηκε εκεί μέσα, και υπάρχουν σε αυτό το χαστούκι 50 χρόνια κατοχής και ταπεινώσεων. Και την ημέρα που θα γραφτεί η ιστορία του αγώνα (…) το όνομά σου θα αναφέρεται μαζί με εκείνο της Ζαν ντ’Αρκ, της Χάνα Σένες και της Άννας Φρανκ».
Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι διέταξε τον διοικητή του ραδιοσταθμού του στρατού, που έχει υψηλή ακροαματικότητα στο Ισραήλ, να μην μεταδίδει κομμάτια του Τζόναθαν Γκέφεν και να μην του πάρει συνέντευξη.
«Το Κράτος του Ισραήλ αρνείται να παρέχει σε έναν άνθρωπο που παραληρεί μια πλατφόρμα για να συγκρίνει ένα νεαρό κορίτσι που έχασε τη ζωή του στο Ολοκαύτωμα και μια ηρωίδα που πολέμησε το ναζιστικό καθεστώς με την Άχεντ Ταμίμι η οποία επιτέθηκε σε έναν στρατιώτη», δήλωσε, καλώντας όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ να κάνουν το ίδιο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ