Διεθνή

Ισραήλ: «Άνευ προηγουμένου» συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν


Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Αβίβ Κοχαβί, χαρακτήρισε χθες Τετάρτη «άνευ προηγουμένου» τη συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, χώρα που το Ισραήλ κατηγορεί ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το Ισραήλ, που θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη της Μέσης Ανατολής, εναντιώνεται με σφοδρότητα στη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις. Θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο και να απειλήσει την ίδια την ύπαρξή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει η χώρα του να επιστρέψει στη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που επιβάλλει περιορισμούς στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, μετά τη μονομερή αποχώρηση το 2018 της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ από το πλαίσιό της, την επανεπιβολή και τη διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων. Σε αντίποινα η Ισλαμική Δημοκρατία, που αρνείται πάγια ότι έχει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, άρχισε να αθετεί αρκετές από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων του ΚΟΣΔ.

Διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Ιράν στη Βιένη τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία και η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρησή της.

Στη Φλόριντα, ο στρατηγός Κοχαβί συζήτησε με τον στρατηγό Φρανκ Μακένζι, επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), για το Ιράν, για τον πόλεμο 11 ημερών τον Μάιο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, καθώς και για τη σύρραξη στη Συρία και τον συντονισμό ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η συνεργασία ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον αμερικανικό στρατό είναι χωρίς προηγούμενο και με την εμβέλειά του έχει φθάσει σε νέα επίπεδα», ανέφερε ο στρατηγός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ. «Ο κυριότερος και κοινός σκοπός της δράσης των δύο στρατών είναι να αποτύχει η ιρανική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαταστήσει τρομοκράτες σε πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή» και συνεχίζει να «αποτελεί περιφερειακή απειλή ως προς τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, εξελιγμένων οπλικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, και ως προς τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών στρατιών», υποστήριξε.

Ο επιτελάρχης συζήτησε επίσης με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, για το ότι το Ιράν «εγκαθιστά» δικές του ή προσκείμενες σε αυτό δυνάμεις κατά μήκος της Μέσης Ανατολής και για τα «ελαττώματα» της συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο στρατηγός παρουσίασε στους αμερικανούς αξιωματούχους «διάφορους τρόπους για να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες».

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου επιστρέφει στο Ισραήλ αύριο Παρασκευή έπειτα από πολυήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης