Αγορές

Ισορροπία τρόμου στις αγορές μετά το -6% στην Wall Street


Με την Wall Street να παίρνει… την κατηφόρα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανοίγει μέτωπα εμπορικών πολέμων, οι αγορές διεθνώς αναζητούν αυτή την εβδομάδα ένα νέο σημείο ισορροπίας, ενώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το μεγάλο ερώτημα των επενδυτών είναι αν θα βρεθούν δυνάμεις για μια πειστική ανοδική αντίδραση.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πολύ κακή για τους δείκτες της Wall Street, κάνοντας πολλούς επενδυτές να φοβηθούν ότι θα ξαναζήσουν την αναταραχή των αρχών Φεβρουαρίου.

Ο S&P 500 έχασε περισσότερο από 6%, την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» (δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας του S&P 500 – VIX) πήρε και πάλι την ανιούσα, φθάνοντας σε μια τιμή κοντά στο 25, ενώ είχε υποχωρήσει προηγουμένως κοντά στο 15 -στην αναταραχή του Φεβρουαρίου είχε φθάσει το 50. Αντίστοιχα, ο γερμανικός DAX «έγραψε» εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 4%.

Η JP Morgan, πάντως, δεν προβλέπει χρηματιστηριακή καταστροφή, αντίθετα θεωρεί ότι το β’ τρίμηνο θα είναι καλό για τις αγορές, αν και αναγνωρίζει ότι αποτελεί σοβαρή απειλή η πολιτική προστατευτισμού της διοίκησης Τραμπ.

Σε σημείωμά τους, οι στρατηγικοί αναλυτές της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας τονίζουν ότι η επενδυτική στρατηγική των επενδυτών θα πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη στην οικονομική ανάπτυξη, δηλαδή να δοθεί έμφαση σε τοποθετήσεις σε μετοχές και όχι σε ομόλογα και άλλα ασφαλή καταφύγια.

«Δύο από τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει για σταθερότητα στις αγορές έχουν καλυφθεί (ηπιότερος πληθωρισμός, όχι τόσο αυστηρή Fed. Οι άλλες δύο θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο (σταθεροποίηση των στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα, αποκλιμάκωση της σύγκρουσης για το εμπόριο)», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.

Η προτεινόμενη κατανομή επενδυτικών κεφαλαίων της JP Morgan περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε, μεγαλύτερη έμφαση σε μετοχές έναντι ομολόγων, long θέσεις σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, του βιομηχανικού και του πετρελαίου, καθώς και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές.

Η JP Morgan θεωρεί εύλογο να ενσωματώνεται στις τιμές των μετοχών ένα risk premium για το ενδεχόμενο να υποχωρήσει η ανάπτυξη λόγω κακών χειρισμών στην οικονομική πολιτική από πλευράς της Ουάσιγκτον, αλλά σημειώνει ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί ως τώρα αποτελούν μικρό ποσοστό του αμερικανικού ΑΕΠ (0,5%), ενώ η αντίδραση της Κίνας ήταν ως τώρα δυσανάλογα ήπια.

Αντανάκλαση στην Αθήνα

Στην Λεωφόρο Αθηνών, το βαρύ διεθνές κλίμα ασφαλώς και έχει αντανάκλαση, καθώς αποτελεί ένα παραπάνω λόγο για να παγώσουν οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Όπως σημείωνε, την Παρασκευή, ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta), «μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πραγματοποιήθηκαν τα εξής: Η πώληση του 67% του ΟΛΘ, η διάθεση πακέτου 10,23% της Autohellas, η συμφωνία πώλησης του 5% του ΟΤΕ και η αγορά σημαντικών ακινήτων της Βωβός σε επενδυτικό κεφάλαιο ενώ η αλυσίδα SPAR ανακοίνωσε την είσοδο της στην Ελληνικά αγορά. Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η ανάγνωση αυτών των νέων θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνηση εμπιστοσύνης σε ευρύ φάσμα επενδυτικών/επιχειρηματικών επιλογών.

Παρόλα αυτά η σκιά των πτωτικών διακυμάνσεων των ξένων αγορών έχει αλλάξει την ψυχολογία, η επιφυλακτικότητα αντανακλάται σε πρόσημα, τζίρους και συμμετοχή. Τα νέα φετινά χαμηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη δεν ήρθαν από κάποια αστοχία σε μια επενδυτική εκτίμηση, ήρθαν ως αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης έναντι του ρίσκου που παρατηρείται διεθνώς και που επί του παρόντος δεν έχει δώσει σαφή δείγματα στο που κατευθύνονται οι εκροές από τις μετοχικές αγορές».

Η τεχνική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, την Παρασκευή, μένει να φανεί από αύριο αν θα έχει βάθος και δυναμική, ικανή να αναστρέψει το κακό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, ύστερα από εννέα συναπτές πτωτικές συνεδριάσεις (οι απώλειες του Δείκτη, την περασμένη εβδομάδα, έφθασαν το 3,46%).

Ζητείται γρήγορη αντίδραση

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη (Beta), είναι αναγκαία μια γρήγορη ανοδική διάσπαση των 800 μονάδων, για να καταστεί πειστική μια ανοδική αντίδραση.

«Η αγορά «παραδόθηκε» μετά την καθοδική διάσπαση των 810 μονάδων, αφού η υπεροχή των πωλητών συνοδεύτηκε και από τζίρο», σημειώνει ο αναλυτής και προσθέτει: « Τα νέα φετινά χαμηλά των 777 μονάδων ήρθαν μάλλον αναμενόμενα σε ένα κλίμα το οποίο επιβαρύνθηκε και από την ένταση της μεταβλητότητας των ξένων αγορών. Η αντίδραση που βγήκε ήρθε ως αποτέλεσμα των υπερβολών που παρατηρούνται στα ωριαία διαγράμματα χωρίς να αλλάξει κάτι στην μεγάλη εικόνα.

Τα δεδομένα θα γίνουν πιο αισιόδοξα μόνο αν ο Γενικός Δείκτης αναμετρηθεί άμεσα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος κινείται πλευρικά στις 800 μονάδες.

Κατά τα λοιπά οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παρέμειναν πουλημένοι, o MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης και το διάγραμμα του Δείκτη φαίνεται να παίρνει πιο σαφή κλίση προς τα κάτω, μετά από μια περίοδο ήπιων πλαγιοκαθοδικών διακυμάνσεων. Η συμπεριφορά της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας φαίνεται να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις κινήσεις των ξένων αγορών, γεγονός που βάζει την τάση σε αναλογία με τον διεθνή παράγοντα. Από την άλλη πλευρά η προσέγγιση υποτιμητικών ζωνών διαπραγμάτευσης δημιουργεί πλέον καλύτερες προϋποθέσεις μιας ζωηρότερης αντίδρασης.

Συμπερασματικά η πολυήμερη πτώση των τιμών μπορεί να ενεργοποιήσει μια μετριοπαθή αντίδραση, ωστόσο προβληματίζει η πιθανή δυναμική της λόγω της σχετικά μειωμένης εμπορευσιμότητας καθώς οι αγορές εισέρχονται στην παραδοσιακά στεγνή από τζίρο πασχαλινή περίοδο».