Πολιτική

Ισορροπεί στα χαμηλά το ΧΑ


Η συναλλακτική άπνοια συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και οι "δείκτες ασφυξίας" της αγοράς συντηρούν την αβεβαιότητα, προδιαγράφοντας ακόμη πιο δύσκολες μέρες για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην εγχώρια ζήτηση. Εντελώς διαφορετική εικόνα στις διεθνείς αγορές, όπου σημειώνεται αλλαγή κλίματος. Με θετικό πρόσημο η Wall Street, καλύπτουν τις απώλειες οι ευρωπαϊκοί δείκτες,

Μικρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση σημειώθηκε και στο ΧΑ, αλλά οι δείκτες παρέμειναν στο κόκκινο, καλύπτοντας πάντως σημαντικό μέρος των απωλειών. Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος τα νέα από τις Βρυξέλλες, όπου ξεκίνησε ουσιασιαστικά ο πρώτος προκαταρκτικός κύκλος της νέας διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης.

 Το θέμα αυτό θα είναι σημαντική παράμετρος για την αγορά και τις επόμενες μέρες. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι δεν πρόκειται να προκύψουν ειδήσεις και εξελίξεις που θα δώσουν πνοή στο ΧΑ, αναθερμαίνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται τώρα στην κόψη του ξυραφιού, καθώς οι βασικοί δείκτες κινούνται σε περιοχές σημαντικών στηρίξεων, όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει η αγορά, μετά από ενάμισυ μήνα συσσώρευσης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 561,69 μονάδες, με πτώση 0,65%. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι -1,14% (558,87 μονάδες). Βρίσκεται λοιπόν σε κρίσιμη καμπή, καθώς κινείται ακριβώς στα όρια της περιοχής στήριξης. Η διάσπαση αυτής της στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει  αφετηρία καθοδικής εκτόνωσης, μετά από την παρατεταμένη συσσώρευση των τελευταίων 5 εβδομάδων.

Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,74%. Ο τραπεζικός έχασε 0,38%, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -2,13%.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο τερμάτισαν μόνον οι ΟΠΑΠ (+0,8%), ΜΕΤΚΑ και Grivalia (+0,4%), Jumbo +0,3%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν:  ΔΕΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,6%, ΕΧΑΕ -2,5%, ΕΛΠΕ -2,4%, ΤΕΝΕΡΓΑ  κσι ΟΤΕ -1,8%.

Ο τζίρος ήταν εξαιρετικά χαμηλός, μόλις 15 εκατ. ευρώ.