Διεθνή

Ισημερινός: Παρατείνεται η κατάσταση εξαίρεσης για αντιμετώπιση έξαρσης της βίας


Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, ανανέωσε για ακόμη τριάντα ημέρες την κατάσταση εξαίρεσης την οποία έχει κηρύξει σε όλη την επικράτεια για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των βίαιων εγκλημάτων που αποδίδεται σε συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά, ανακοίνωσε η γενική γραμματεία επικοινωνίας.

Προεδρικό διάταγμα «προβλέπει την κινητοποίηση των ένοπλων δυνάμεων» στις εννέα από τις 24 επαρχίες της χώρας των Άνδεων, σε ρόλο συμπληρωματικό της αστυνομίας στα πεδία «της ασφάλειας των πολιτών, της εσωτερικής ασφάλειας και της πρόληψης του εγκλήματος», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο πρόεδρος Λάσο κήρυξε κατάσταση εξαίρεσης τη 18η Οκτωβρίου. Αρχικά προβλεπόταν να έχει διάρκεια 60 ημέρες, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο την περιόρισε στις τριάντα ημέρες.

Αντιδρώντας, ο αρχηγός του κράτους υποστήριξε πως η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με «διασάλευση της δημόσιας τάξης», «μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών».

Από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο φέτος, η αστυνομία κατέσχεσε 167 τόνους ναρκωτικών, ανάμεσά τους 16 κατά τη διάρκεια των 30 ημερών της κατάστασης εξαίρεσης.

Ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τα δύο κράτη που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης παγκοσμίως, ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, λόγω των πορωδών συνόρων του, της δολαριοποιημένης οικονομίας του και των μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών του, ειδικά αυτού της πρωτεύουσα της Γουάγιας και οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, της Γουαγιακίλ. Ο πρόεδρος Λάσο λέει πως η χώρα των 17,7 εκατ. κατοίκων «απειλείται σοβαρά» από τις «μαφίες των ναρκωτικών».

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στη λατινοαμερικάνικη χώρα αυξήθηκε από τις 7,8 ανά 100.000 κατοίκους το 2020 στις 10,6 από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η βία μαίνεται επίσης μέσα στις 65 φυλακές του Ισημερινού. Την περασμένη εβδομάδα, ξέσπασαν συγκρούσεις ακραίας βίας μεταξύ ομάδων εγκλείστων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 62 ανθρώπους –σύμφωνα με νεότερο, αναθεωρημένο προς τα κάτω απολογισμό των αρχών– στη φυλακή της Γουαγιακίλ, όπου ήδη είχαν σκοτωθεί 119 άνθρωποι τον Σεπτέμβριο υπό παρόμοιες συνθήκες.