Ο στρατός του Ισημερινού αφαίρεσε καλώδια μήκους εκατοντάδων μέτρων, που παρείχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε δορυφορική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε φυλακή που χαρακτηρίζεται από τις πιο επικίνδυνες της χώρας και θεωρείται πως μέχρι χθες ελεγχόταν από συμμορίες διακινητών ναρκωτικών, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Δευτέρα.
Σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από τον στρατό, εικονίζονται μέλη του, εφοδιασμένα με σκάλες, να ανεβαίνουν σε οροφές κτιρίων φυλακής στην πόλη Ματσάλα (νότια), κατόπιν να αφαιρούν και να κόβουν καλωδιακές συνδέσεις.
Οι στρατιώτες αφαίρεσαν κάπου 1.500 μέτρα διαφόρων καλωδίων σύνδεσης στο διαδίκτυο και σε υπηρεσίες τηλεόρασης που συνέδεαν κελιά με τον έξω κόσμο, καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε κρίση ασφαλείας εξαιτίας κύματος βίας, ενορχηστρωμένου μέσα από τις φυλακές, από συμμορίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων, οι συνδέσεις αυτές χρησιμοποιούνταν πιθανόν «για να σχεδιάζονται παράνομες δραστηριότητες από το εσωτερικό» της φυλακής.
Το 2022, το 17% των κρατουμένων είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 19% σε κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με στατιστικές της υπηρεσίας φυλακών.
Η αστυνομία ανακοινώνει συχνά κατασχέσεις όπλων, ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Universo, φυλακισμένοι μπορεί να πληρώνουν 10 δολάρια την εβδομάδα για να κάνουν κλήσεις ή να πληρώσουν ως ακόμη και 3.000 δολάρια αν θέλουν να αποκτήσουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.
Περίπου είκοσι συμμορίες, που σπέρνουν τον τρόμο στον Ισημερινό, έχουν μετατρέψει τις φυλακές σε κέντρα επιχειρήσεων μέσα από τα οποία διαχειρίζονται τη διακίνηση ναρκωτικών, έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, ή εμπλέκονται σε συγκρούσεις, όχι σπάνια αιματηρές, με αντίπαλες οργανώσεις.
Ο Ισημερινός είναι αντιμέτωπος με κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες χωρίς προηγούμενο και η κρίση κλιμακώθηκε μετά την 7η Ιανουαρίου, όταν απέδρασε επικίνδυνος αρχηγός συμμορίας, ο Χοσέ Αδόλφο Μασίας, ή «Φίτο», και ξέσπασαν εξεγέρσεις σε φυλακές.
Ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες, κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση εσωτερικής ένοπλης σύρραξης» εναντίον των συμμοριών, κατ’ αυτόν «τρομοκρατικών» οργανώσεων, κι ανέπτυξε πάνω από 20.000 στρατιωτικούς στους δρόμους.
Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε σχεδόν 2.800 συλλήψεις και σκότωσαν πέντε «τρομοκράτες», δηλαδή μέλη κάποιας από τις 22 συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα.
πηγή: ΑΠΕ