Συνάντηση των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με θέμα το claw back, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΙΣΑ, υπό την προεδρία του Α Αντιπροέδρου του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκου.
Παρέμβαση μέσω skype έκανε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, o οποίος ξεκαθάρισε ότι ο Σύλλογος θα δώσει μάχη για να καταργηθεί το άδικο και καταστροφικό μέτρο του claw back που απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων.
«Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία, τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο αναμένουμε περαιτέρω κινήσεις για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματα των μελών του, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, οι προτάσεις των εκπροσώπων των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Οι 120 δόσεις που έχουν νομοθετηθεί για την παρακράτηση του claw back 2013-2015, 2017, 2018 και 2019 να έχουν ελάχιστο μηνιαίο όριο καταβολής τα 150 ευρώ και το συνολικό ποσό να διαιρείται με το 120.
- Για το 2020 να ξεκινήσει το όριο της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις από το όριο της δαπάνης του 2019 που είναι τα 400,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον σε αυτό το ποσό πρέπει να μπει η αύξηση του ΑΕΠ, περεταίρω χρήματα από ευρωπαίους πολίτες και ασφάλειες ή μεταφορά πόρων από άλλους κωδικούς ώστε να φθάσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα.
- Για το 2020 να θεσμοθετηθεί claw back έως 5% πέραν του οποίου να μην είναι υποχρεωτική η εκτέλεση των εξετάσεων από τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ.
- Να διερευνηθεί ο τρόπος κατανομής του rebate μεταξύ των φορέων ΠΦΥ σε συνδυασμό με την κοστολόγηση νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού.
- Οι εξετάσεις που αφορούν την πρόληψη να απαλλάσσονται του claw back.
- Άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί από τις ομάδες εργασίας του Υπουργείου Υγείας και συμπλήρωση τους όπου χρειάζεται και εφαρμογή τους με κόφτες από την ΗΔΙΚΑ. Να δοθεί η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να παρακολουθεί τη συνταγογράφηση και την εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων.
- Να δημιουργηθεί ειδικός αριθμός pin για κάθε συναλλαγή του ασφαλισμένου, με λήψη sms στο κινητό του τηλέφωνο, που να πιστοποιεί την ταυτοπρόσωπη παρουσία του.