Άμυνα & Διπλωματία

«Ηρεμα νερά» στο Αιγαίο και «θετική ατζέντα» στα ελληνοτουρκικά


 “Νηνεμία” επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα και τις προγραμματισμένες συνομιλίες του με τον πρόεδρο Ερντογάν. Διπλωματικοί σχολιαστές και διεθνή ΜΜΕ μιλούν για “άνοιξη” στις διμερείς σχέσεις και για “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο. Δεν παραλείπουν όμως να επισημαίνουν ότι – όπως δείχνει η πρόσφατη ιστορία – είναι μιά πρόσκαιρη βελτίωση που δεν προδικάζει τίποτα για τη συνέχεια.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκτιμώντας ότι τίποτε επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει ως προς τις θέσεις και τους στόχους της Αγκυρας, η οποία διαφοροποιεί μόνον τη ρητορική της ανάλογα με τη διεθνή συγκυρία και τις δικές της προτεραιότητες.

 Οι δύο προκλήσεις

 Το κλίμα παραμένει θετικό χάρις στις προσπάθειες και στη νηφαλιότητα της ελληνικής πλευράς: Η Αθήνα αντιπαρήλθε το προηγούμενο 15ήμερο δύο – σκόπιμες ή όχι – τουρκικές προκλήσεις, που δημιουργούσαν αφορμές για νέες εντάσεις και θα μπορούσαν να τορπιλίσουν εκ προοιμίου τη νέα απόπειρα διαλόγου κορυφής

  • Η μία ήταν οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβήτησαν το δικαίωμα της Ελλάδας να δημιουργήσει  θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο.
  •  Η δεύτερη έγινε με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας ότι στα σχολικά βιβλία εντάσσεται η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» - με αποτέλεσμα οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο να καθίστανται διδακτέα ύλη.

Η Αθήνα απάντησε στις δύο προκλήσεις  με ψυχραιμία, χωρίς όμως να δείξει την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού και υποχωρητικότητας.. Ετσι οι δύο πλευρές παραμένουν στα “χαρακώματα” τους και από εκεί θα ξεκινήσει ο όποιος διάλογος.

 Διάλογος χωρίς υποχωρήσεις

Οσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που θα γίνει στην Αγκυρα στις 13 Μαϊου, η Αθήνα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και τοποθετεί πολύ χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών.  
  Θέλει μόνον να δείξει προς φίλους και συμμάχους ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη για διάλογο, ο οποίος όμως θα έχει ως βάση τους διεθνείς κανόνες.
  Το ξεκαθάρισε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι παρά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

  • «Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις της Τουρκίας», που «θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να χτίσουμε μια θετική ατζέντα».

Υπό αυτό το πρίσμα συνεχίζεται η προσπάθεια διαλόγου και αυτή την επιδίωξη υπηρετεί η νέα συνάντηση των δύο ηγετών Άγκυρα. Λύσεις δεν πρόκειται να προκύψουν, ούτε θα υπάρξουν σημαντικές συμφωνίες. Το μάξιμουμ ζητούμενο είναι  το «χτίσιμο» θετικής ατζέντας και η διατήρηση του καλού κλίματος. Με την ελπίδα ότι τα νερά στο Αιγαίο θα παραμείνουν ήρεμα για αρκετό καιρό.

Διαβαστε επισης