Σε σημερινή τους ανακοίνωση, οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν επιβεβαίωσαν ότι κρατούν αιχμάλωτους 4.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ αυτών και μαχητές από ξένες χώρες.
Από το 2014 έως το 2017, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι πεσμεργκά (οι Κούρδοι μαχητές) «αιχμαλώτισαν περίπου 2.500 ανθρώπους που είναι μέλη του Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», είπε σε δημοσιογράφους ένας σύμβουλος για τις διεθνείς σχέσεις της κυβέρνησης του Κουρδιστάν, ο Ντίνταρ Ζιμπάρι, διευκρινίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της μάχης για τη Χαουίτζα, του τελευταίου αστικού κέντρου του Ιράκ που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, 1.000 τζιχαντιστές παραδόθηκαν στους πεσμπεργκά.
«Τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της μάχης της Χαουίτζα, του τελευταίου μεγάλου αστικού κέντρου που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, 1.000 (τζιχαντιστές) παραδόθηκαν στους πεσμεργκά υπό τον φόβο μην πέσουν στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων» υπογράμμισε ο Ζιμπάρι.
Επιπλέον, «350 άνθρωποι που συνελήφθησαν στις περιοχές Ντεμπές και Κιρκούκ ομολόγησαν, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Μεταφέρθηκαν στις φυλακές των Ασιάγες (των κουρδικών υπηρεσιών ασφαλείας) μετά την άφιξη των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η ΜΚΟ "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (Human Rights Watch- HRW) είχε εκφράσει ανησυχία σχετικά με την τύχη αυτών των 350 ανθρώπων «που είχαν εξαφανιστεί» μετά την κατάληψη της πόλης του Κιρκούκ τον Οκτώβριο από τις ιρακινές δυνάμεις.
«Σχετικά με τα ονόματα όλων αυτών των κρατουμένων έχουν ενημερωθεί τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (CICR), ωστόσο δεν ενημέρωσαν με τη σειρά τους τις οικογένειες των 350 ανθρώπων» επιβεβαίωσε ο Ζιμπάρι.
Αναφορικά με τους υπηκόους ξένων χωρών «ορισμένοι παραδόθηκαν στις χώρες τους, μεταξύ αυτών ένας δημοσιογράφος (που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος) ο οποίος παραδόθηκε στο προξενείο της Ιαπωνίας στο Αρμπίλ και ένας Αμερικανός υπήκοος στο προξενείο της χώρας του» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με Ιρακινούς εμπειρογνώμονες, οι αρχές της Βαγδάτης κρατούν αιχμαλώτους περίπου 20.000 φερόμενους τζιχαντιστές όμως δεν έχουν δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.