Πολιτική

Ήπιες διακυμάνσεις πέριξ των 640 μονάδων



 Στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup κινείται ακόμη το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η συνθετότητά τους απαίτησε πολυήμερο χώνεμα.  Έτσι, ενώ στο ζήτημα του χρέους είναι σαφής η χρονική μετάθεση των όποιων αποφάσεων για την αναδιάρθρωσή του, με ενδεχόμενο αυτές να μη λάβουν χώρα πριν το 2018, τα της εκταμίευσης των δόσεων δείχνουν να διευκρινίζονται.

Προσδοκάται δηλαδή να εκπληρώσει η κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα εντός των επομένων ημερών (έγκριση σύμβασης για το Ελληνικό από την Βουλή, ρυθμίσεις ειδικών NPLs κοκ) ώστε να καταβληθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου.

Το «χώνεμα» αυτών των εξελίξεων οδήγησε σε μια φάση συσσώρευσης τις προηγούμενες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο που οδηγεί στην εκτροφή σειράς προσδοκιών στο επόμενο διάστημα. Η πρώτη αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ της Πέμπτης που αφορά τη δυνατότητα να αποδέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα.

Θα πρόκειται για απόφαση με πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Η δεύτερη αφορά τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων καθώς δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που περιλαμβάνει 19 περιπτώσεις που πρέπει να δρομολογηθούν.
Θετική έκπληξη αποτελεί η περίπτωση του Ελληνικού, που είναι βάσιμη η προοπτική έναρξης εργασιών από το σχήμα της Lamda αν υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις στα των αδειοδοτήσεων.

Τρίτον, η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας, με πρώτη αναμενόμενη εκείνη από την Moody’s στις 24 Ιουνίου, μία ημέρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το γνωστό brexit.

Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για μια πλαγιοανοδική κίνηση, που στο βαθμό που υποβοηθηθεί από υψηλότερες ημερήσιες συναλλαγές θα οδηγήσει σε γρηγορότερη υπέρβαση των αντιστάσεων που φυσιολογικά υπάρχουν κατά την αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη. Είναι πάντως αυτονόητο ότι το ενάρετο σενάριο δρομολόγησης της πορείας των εξελίξεων, άρα και της χρηματιστηριακής πορείας, μπορεί να ανατραπεί αφού οι ασύμμετρες απειλές είναι πάντα ενδεχόμενο να λάβουν χώρα, ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου το «κυβερνητικό απρόβλεπτο» έχει πάντα την πιθανότητά του να συμβεί.

Στις  διεθνείς αγορές, τα βλέμματα όλων κοιτούν προς την Πρόεδρο της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν καθώς η κινεζική απειλή μοιάζει να έχει απομακρυνθεί. Έτσι, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας αυτής της Παρασκευής θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις για αναπροσαρμογές των παρεμβατικών επιτοκίων, με τις προσδοκίες να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι επιδόσεις (νέες θέσεις απασχόλησης, ποσοστό ανεργίας για τον Μάιο) δεν δικαιολογούν την άνοδό τους.

 Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τα αρχικά κέρδη που ξεπερνούσαν το 1%, καταγράφοντας μικρή πτώση.

O Γενικός Δείκτης  διαμορφώνεται στις 644,35 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,41%.  Eνδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 653,89 μονάδες (+1,07%) και χαμηλότερη τιμή στις 643,14 μονάδες (-0,59%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 39,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση -0,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί -1,41%.  Η Εθνική διαπραγματεύεται σήμερα στα 0,2820 ευρώ με πτώση -2%, η Πειραιώς βρίσκεται στα 0,27 ευρώ με πτώση -2,37%, η Alpha Βank βρίσκεται στα 2,47 ευρώ με πτώση -2%, η Eurobank βρίσκεται στα 0,9980 ευρώ με πτώση -1,88%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ +3,49% στα 3,26 ευρώ, της Μυτιληναίος +1,41% στα 4,31 ευρώ και Τέρνα Ενεργειακή +1,05% στα 2,89 ευρώ.

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ -3,26% στα 4,15 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ -2,53% στα 7,70 ευρώ, της Aegean Airlines -2,05% στα 7,66 ευρώ και της Coca Cola HBC -1,70% στα 17,34 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις