Αγορές

Ήπιες διαφοροποιήσεις στις αγορές της Ευρώπης


Με ήπιες διαφοροποιήσεις  έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, στην πρώτη συνεδρίαση, μετά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικρή άνοδο, ύστερα από την νέα χαλάρωση των περιορισμών για την COVID-19 στην Κίνα, δημιουργώντας ελπίδες για ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ως «πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος την οικονομική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της ευρωζώνης, ειδικότερα πολίτες και επιχειρήσεις. Ο ίδιος τόνισε: «Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συμπίπτουν με μια επιβράδυνση της οικονομίας και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg, πως «είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να επιδείξουν σύνεση και να εστιάσουν στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι το μέγεθος των αυξήσεων επιτοκίων θα αποφασίζεται σε κάθε συνεδρίαση και με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και συμπλήρωσε πως η ευρωζώνη περνάει μια βραχύβια και ρηχή ύφεση και θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η κατάσταση αυτή αναμφίβολα αποτελεί μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους, δήλωσε ο Ντε Γκίντος και κατέληξε λέγοντας ότι «με μια ύφεση στον ορίζοντα, η έντονη αβεβαιότητα καθιστά πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να κατανέμουν το κεφάλαιό τους».

Οι Γερμανοί, όπως αναφέρουν τα ευρήματα δημοσκόπησης, αναμένουν νέα αύξηση του πληθωρισμού για το 2023. Σύμφωνα με τη DW, το ένα τρίτο των πολιτών περιμένει τιμές σε βασικά αγαθά όπως και τους τελευταίους μήνες του 2022, κατά τους οποίους ο πληθωρισμός αγγίζει το 10%. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών φαίνονται πάντως να επιβεβαιώνονται και από τη Μόνικα Σνίτσερ, επικεφαλής της ομάδας των Σοφών της Γερμανικής Οικονομίας, συμβουλευτικού σώματος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αναμένει υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2024. Η ίδια θεωρεί ότι το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με πολλές εταιρείες και παραγωγούς να μετακυλίουν πολλαπλά κόστη  στους τελικούς καταναλωτές.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 428 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.13%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,833.75  μονάδες, με κέρδη 0.44%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100, σχεδόν αμετάβλητος, άγγιξε τις 7,473.01 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,995.1 μονάδες, με άνοδο 0.39%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,550.66 μονάδες, ενισχύθηκε 0.7%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,856 μονάδες, με απώλειες που έφτασαν κοντά στο 0,1%

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,269.13 μονάδες, όντας περίπου στα ίδια.

Διαβαστε επισης