Έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις βάσεις δεδομένων αναγνώρισης προσώπου της αστυνομίας ζητεί συνασπισμός ομάδων προάσπισης των ατομικών ελευθεριών, μετά την αποκάλυψη ότι το ήμισυ περίπου των Αμερικανών ενηλίκων εμφανίζεται σε άτυπες, μη εποπτευόμενες –ουσιαστικά παράνομες- βάσεις δεδομένων.
Σε επιστολή τους, η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών μαζί με άλλες 51 ομάδες συνηγορίας, επικρίνουν τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από αυξανόμενο αριθμό υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη χώρα, τονίζοντας την έλλειψη εποπτείας.
Μέχρι στιγμής καμία Πολιτεία δεν έχει περάσει ολοκληρωμένο νόμο, που να ρυθμίζει τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας από την αστυνομία, σύμφωνα με έκθεση του Center on Privacy and Technology της νομικής σχολής του Georgetown University.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης, ότι η χρήση της τεχνολογίας αυτής από αστυνομικά τμήματα εγείρει ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας λόγου –ειδικά εφόσον πολλές φωτογραφίες αποκτώνται κρυφά ή μέσω των καμερών επίβλεψης της κυκλοφορίας που υπάρχουν στους δρόμους, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
«Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει τεράστιες επιπλοκές στο θέμα των ατομικών ελευθεριών και η χρήση της πρέπει να επιτηρείται στενά, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζονται τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών» αναφέρει η επιστολή. «Οι δικλείδες ασφαλείας που θα εξασφάλιζαν ότι αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται δίκαια και υπεύθυνα είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες» τονίζεται.
Φυλετικά προκατειλημμένη τεχνολογία
Παρότι ορισμένα αστυνομικά τμήματα υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία τους απέχει από φυλετικές προκαταλήψεις, φαίνεται ότι οι Αφροαμερικανοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ως φυλετικό προφίλ αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας.
Προηγούμενες μελέτες βρήκαν ότι οι αλγόριθμοι αναναγνώρισης προσώπων τείνουν να είναι λιγότερο ακριβείς όσο αφορά τους Αφροαμερικανούς απ’ ότι με τους Καυκάσιους και η έκθεση επισημαίνει ότι οι Αφροαμερικανοί τυπικά «υπερεκπροσωπούνται» σε αυτού του είδους τα φωτογραφικά αρχεία.
«Εάν ο ύποπτος είναι Αφροαμερικανός και όχι Καυκάσιος, το σύστημα είναι πιο πιθανό να αποτύχει να αναγνωρίσει το σωστό άτομο, πιθανώς προκαλώντας την εμφάνιση αθώων ανθρώπων στη λίστα υπόπτων και ίσως ακόμα και την έρευνα εις βάρος τους» τονίζει η έκθεση.