Διεθνή

ΗΠΑ: Οικονομική υποστήριξη της παραγωγής μικροκυκλωμάτων


Η Γερουσία ψήφισε χθες ένα συνολικό νομοθετικό πακέτο για την οικονομική υποστήριξη του βιομηχανικού τομέα της εσωτερικής παραγωγής μικροκυκλωμάτων (τσιπ), ελπίζοντας ότι θα ενισχύει τις εταιρίες που ανταγωνίζονται με την Κίνα και θα μετριάσει μία διαρκή έλλειψη που έχει επηρεάσει οτιδήποτε: αυτοκίνητα, όπλα, πλυντήρια, αλλά και βιντεοπαιχνίδια.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων προγραμματίζει να ψηφίσει σήμερα σχετικά με το ίδιο νομοσχέδιο μετά την ψήφισή του από τη Γερουσία με 64 ψήφους υπέρ έναντι 33 αρνητικών ψήφων με διακομματική υποστήριξη. Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα ψηφιστεί και αν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, τότε, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει να το υπογράψει, ώστε να γίνει νόμος των ΗΠΑ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο "Chips and Science" προβλέπει τη διάθεση περίπου 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κυβερνητικές επιδοτήσεις για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και τη μείωση του φόρου σε επενδύσεις για την κατασκευή παραγωγικών μονάδων, εκτιμώμενου οικονομικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων μεγαλύτερων από 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία πενταετία για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ, ώστε να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός με την Κίνα. Το Κογκρέσο είναι αναγκαίο να εγκρίνει ξεχωριστή νομοθεσία για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων.

“Η νομοθεσία αυτή θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και θα προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ,” δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση 10 ως 15 νέων εργοστασιακών μονάδων παραγωγής μικροκυκλωμάτων. “Αν δεν το κάναμε αυτό, δεν θα υπήρχε κάποιο εργοστάσιο παραγωγής μικροκυκλωμάτων που θα είχε χτιστεί ποτέ σε αυτή τη χώρα,” είπε ο Γουόρνερ.

Άλλοι σημείωσαν ότι η Κίνα έκανε μία προσπάθεια άσκησης δημόσιας επιρροής κατά του νομοσχεδίου.

“Αυτή είναι μία κακή ημέρα για τον πρόεδρο Σι και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα,” δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κόρνιν. Ο κοιμώμενος γίγαντας της Αμερικής τελικά ξύπνησε για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από την Κίνα,” τόνισε ο ίδιος.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι η Κίνα είναι “ουσιαστικά αντίθετη” στο νομοσχέδιο το οποίο εδραιώθηκε σε μία ψυχροπολεμική λογική μηδενικής ανοχής, ενώ είναι αντίθετο στην κοινή λογική των λαών από όλους τους τομείς στην Κίνα και στις ΗΠΑ για την ενίσχυση των ανταλλαγών και την συνεργασία.”

Το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων προορίζεται για νέες βιομηχανίες, ενώ θα απαιτηθούν δύο ή τρία χρόνια προκειμένου αυτές να κατασκευαστούν.

Η Boeing Co ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και σχετικές ελλείψεις μικροκυκλωμάτων.

Την Τρίτη, η General Motors Co ανακοίνωσε ότι έχει περισσότερα από 90.000 οχήματα, η παραγωγή των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται κυρίως για φορτηγά και οχήματα SUV, περιμένοντας μικροκυκλώματα, αλλά και άλλα εξαρτήματα. Χιλιάδες από αυτά είναι παρκαρισμένα στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν.

Μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν μεγάλες επιδοτήσεις για ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά σημείωσαν ότι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια για την υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών. Παράλληλα, επικαλέστηκαν κινδύνους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

“Αυτό για το οποίο πειστήκαμε είναι ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα στον τομέα αυτό,” δήλωσε η γερουσιαστής Μαρία Κάντγουελ. “Όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό που είναι πραγματικά μία απειλή για την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, αντιδράσαμε... Υπάρχουν άνθρωποι που στοιχημάτιζαν εναντίον μας,” παρατήρησε η ίδια.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης