Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε χθες Τέταρτη ότι «μένει να γίνει δουλειά» για να επιλυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ, την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διαχείριση του θέματος από την κυβέρνησή του.
«Μένει να γίνει δουλειά, αλλά κάνουμε σημαντικές προόδους», ανακοίνωσε ο Λευκός Οικος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν «ακόμη μερικοί μήνες» προκειμένου η κατάσταση να επανέλθει στο κανονικό στη διάρκεια εκδήλωσης που είχε στόχο να προβάλει την ενεργητική αντιμετώπιση του προβλήματος από την αμερικανική κυβέρνηση.
Όμως η εκδήλωση στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν διαδικτυακά εκπρόσωποι πέντε εταιρειών παρασκευής βρεφικού γάλακτος (ByHeart, Bubs Australia, Reckitt, Perrigo et Gerber) δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα επανέφερε στη συζήτηση το θέμα της καθυστερημένης αντίδρασης του Λευκού Οίκου.
Οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν εδώ και λίγο καιρό προβλήματα στον ανεφοδιασμό βρεφικού γάλακτος λόγω της πανδημίας covid-19. Όμως το πρόβλημα επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο μετά την ανάκληση προϊόντων της εταιρείας Abbott και στη συνέχεια με την αναστολή της λειτουργίας ενός εργοστασίου της στο Μίσιγκαν.
Στις 17 Φεβρουαρίου, μετά τον θάνατο δύο βρεφών, η εταιρεία Abbot ανακοίνωσε ότι «ανακαλεί οικειοθελώς» όλα τα γάλατα σκόνη που παράγονται από το εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν, ανάμεσά τους και το Similac, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ, ενώ ανέστειλε και τη λειτουργία του.
Η εταιρεία, η οποία ελέγχει το 40% της αμερικανικής αγοράς βρεφικού γάλακτος, δεν είχε προσκληθεί στη χθεσινή εκδήλωση. Οι αρχές έχουν καταγγείλει ότι εντόπισαν υγειονομικές παραβιάσεις στο εργοστάσιο που έκλεισε.
Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ενημερώθηκε μόλις στις αρχές Απριλίου για το πρόβλημα και τότε κινητοποίησε την κυβέρνηση.
«Πολύ σοβαρό συμβάν»
«Δεν πιστεύω ότι κάποιος περίμενε ότι το κλείσιμο ενός εργοστασίου θα έχει τέτοιες επιπτώσεις», σχολίασε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Όμως οι εκπρόσωποι των εταιρειών των διέψευσαν.
Ο Ρόμπερτ Κλίβελαντ, αντιπρόεδρος της Reckitt, επεσήμανε ότι γνώριζε «από την αρχή» ότι το κλείσιμο αυτού του εργοστασίου «θα ήταν ένα πολύ σοβαρό συμβάν».
Ο Μάρεϊ Κέσλερ, επικεφαλής της Perrigo, επίσης δήλωσε ότι πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι αυτό το συμβάν θα προκαλούσε «σοβαρές ελλείψεις».
Τα άδεια ράφια και η αγωνία των γονιών, κυρίως όσων τα βρέφη έχουν ανάγκη ειδικά γάλατα, αποτελούν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η κρίση αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή για τον πρόεδρο που διαβεβαιώνει ότι τον απασχολεί πάνω απ’ όλα η καθημερινότητα των Αμερικανών, την ώρα μάλιστα που αυτοί είναι αντιμέτωποι με τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού.
Ο 79χρονος Δημοκρατικός παραδέχθηκε χθες ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από τα αίσθημα ότι δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τις ανάγκες του παιδιού σου».
Το ζήτημα πλήττει επίσης την εικόνα ενός αποτελεσματικού και ικανού Λευκού Οίκου που θέλουν να περάσουν οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου για να τονίσουν την αντίθεση της τρέχουσας κυβέρνησης με το χάος που επικράτησε στη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου τη δημιουργία αερογέφυρας ώστε να επιταχυνθούν οι εισαγωγές βρεφικού γάλακτος από το εξωτερικό, μια επιχείρηση που ονομάστηκε “Fly Formula”.
Χθες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φτάσει στις ΗΠΑ βρεφικό γάλα από την Αυστραλία -- περίπου 172 τόνοι, που αρκούν για περίπου 4,6 εκατομμύρια μπιμπερό – και περίπου 136 τόνοι από τη Βρετανία, το ισοδύναμο περίπου 3,7 εκατομμυρίων μπιμπερό.
Παράλληλα ο Μπάιντεν ενεργοποίησε τον νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής, που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να παρέχονται κατά προτεραιότητα στα εργοστάσια παραγωγής βρεφικού γάλακτος τα απαραίτητα συστατικά.
Η κρίση επανέφερε στο προσκήνια τα προβλήματα της αγοράς βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ, το 90% της οποίας ελέγχεται από τρεις εταιρείες, ενώ είναι κλειστή στις εισαγωγές γάλακτος που έχει παρασκευαστεί από ευρωπαϊκές εταιρείες.