Διεθνή

ΗΠΑ και Ινδονησία σε διμερή διάλογο για τη Νότια Σινική Θάλασσα


Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση ενός πλαισίου «στρατηγικού διαλόγου» με την Ινδονησία, καθώς η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την υπεράσπιση στης ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σε συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, ο Μπλίνκεν και η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσουντί δεσμεύτηκαν επίσης, για την συνεργασία τους κατά της COVID-19 και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με το κλίμα, αλλά και για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία μεταξύ των δέκα κρατών-μελών της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η Ουάσινγκτον βλέπει αυτή την ομάδα χωρών ως ιδιαίτερα σημαντική, για τις προσπάθειές της να ορθώσει το ανάστημά της κατά της σταδιακά αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην Ασία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν μία «στρατηγική συνεργασία» το 2015, αλλά ο Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ενώ στέκονταν δίπλα στην Μαρσουντί ότι ο διάλογος μόλις τώρα ενεργοποιείται.

«Η Ινδονησία είναι ένας δυνατός δημοκρατικός συνεργάτης για τις ΗΠΑ. Συνεργαζόμαστε σε αρκετά διαφορετικά μέτωπα», δήλωσε ο Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά τη δυνατή φωνή που έχει η Τζακάρτα ενός της ASEAN.

Από τη μεριά της, η Μαρσουντί είπε στον Μπλίνκεν ότι μία δυνατή συνεργασία με την Ινδονησία θα είναι «ένα σημαντικό στοιχεία για την αυξανόμενη εμπλοκή σας στην περιοχή».

Η ίδια είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες για την ASEAN στη διαμόρφωση προοπτικής της Ινδίας και του Ειρηνικού.

«Είναι ελπίδα μου, αλλά και της κυβέρνησης της Ινδονησίας να δώσουμε ώθηση στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ από την υγεία. μέχρι τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και από την εκπαίδευση στην οικονομία, αλλά και ακόμη παραπέρα» είπε η ίδια.

Μία ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη συνάντηση, ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν και βήματα για την ανάκαμψη από την πανδημία. Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει προχωρήσει στη δωρεά οκτώ εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων στην Ινδονησία, ενώ οι δύο χώρες συνεργάζονται στο οξυγόνο, αλλά και στις θεραπείες.

Η Μαρσουντί και ο Μπλίνκεν εξέφρασαν επίσης «κοινές απόψεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» και δεσμεύτηκαν «να υπερασπίσουν την ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην κυβερνοασφάλεια, αλλά και στην πρόληψη του κυβερνοεγκλήματος» όπως ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον στην ίδια ανακοίνωση, σχολίασε θετικά τις προσπάθειες της Ινδονησίας να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας τη σημασία της αποκατάστασης της πορείας της Μιανμάρ που είναι χώρα-μέλος της ASEAN προς τη δημοκρατία.

Για το κλίμα, οι δύο πλευρές, «συζήτησαν ευκαιρίες για την Ινδονησία προκειμένου να βελτιώσει τις φιλοδοξίες της για το κλίμα» σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, χωρίς να γίνει αναφορά σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν πριν από τη συμμετοχή του Μπλίνκεν σε μία ψηφιακή διάσκεψη με τις χώρες της ASEAN, ενώ αρκετές χώρες-μέλη της αναφερόμενης ένωσης έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, απέναντι στις διεκδικήσεις της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί ότι σχεδόν το σύνολο του αναφερόμενου θαλασσίου περάσματος του ανήκει, ενισχύοντας την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεών του.

Ο Μπλίνκεν συμμετέχει σε μία εβδομάδα συναντήσεων με περιφερειακές χώρες, συνεργάτες των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Ουάσινγκον για να δείξει ότι είναι σοβαρή, σχετικά με την εμπλοκή της στη Νοτιοανατολική Ασία, απωθώντας τις κινήσεις της Κίνας.