Διεθνή

Η Γερουσία ψήφισε να τερματιστεί η αμερικανική υποστήριξη στη Σ.Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη


Η αμερικανική Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, κατάφερε νέο πλήγμα, αν μη τι άλλο στο επίπεδο του πολιτικού συμβολισμού, στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας ψήφισμα που απαιτεί να διακοπεί η χορήγηση στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη, εάν δεν υπάρξει επίσημη έγκριση του Κογκρέσου.

Επτά Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισαν το κείμενο αυτό -- τελικά εγκρίθηκε με 54 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά. 

Το κείμενο αυτό αναμένεται να υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, πάντως ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θα το καταρρίψει ασκώντας το δικαίωμα βέτο που διαθέτει αμέσως μόλις φθάσει πάνω στο γραφείο του.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, εκ των εισηγητών του ψηφίσματος, τόνισε πως ο σκοπός είναι να τερματιστεί η υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει εμπλακεί από τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, διότι αυτή «η υποστήριξη δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπως ορίζει το Σύνταγμα». Ο Σάντερς χαρακτήρισε «ιστορικό» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ προσπάθησε -- μάταια -- να πείσει τα στελέχη της κοινοβουλευτικής του ομάδας να τηρήσουν την κομματική γραμμή και να απορρίψουν το κατ' αυτόν «αντιπαραγωγικό» κείμενο.

Αν και το ψήφισμα δεν θα πάει πιο μακριά, αποτελεί μια πολιτική ταπείνωση για τον Τραμπ, που θα αναγκαστεί να ασκήσει το βέτο του παρότι το κόμμα του ελέγχει τη Γερουσία. Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επιπλέον τον κίνδυνο να χρειαστεί να το κάνει δύο φορές, αφού σήμερα Πέμπτη, η Γερουσία αναμένεται να εκφραστεί επί του κειμένου που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί και έχει σκοπό να τερματιστεί η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης που κήρυξε για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το τείχος που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης