Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο γνωστών αθλητών να δείχνουν την δυσφορία τους για τα κρούσματα βίας και φυλετικών ανισοτήτων που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ. Σε τελευταίο ματς προεροιμασίας στο NBA, ανάμεσα σε Τορόντο Ράπτορς και Γκόλντεν Στειτ Γουόριορς οι οικοδεσπότες θέλησαν να στείλουν επίσης ένα μήνυμα αλληλεγγύης.
Άρχισε τα ξημερώματα η περίοδος της προετοιμασίας των ομάδων του NBA ενόψει της νέας σεζόν με τη διεξαγωγή δύο παιχνιδιών. Οι Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης νίκησαν 116-102 τους φιλοξενούμενους Ντάλας Μάβερικς, ενώ οι Τορόντο Ράπτορς επιβλήθηκαν 97-93 των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος.
Πριν από την έναρξη του αγώνα στο Βανκούβερ, οι παίκτες των Ράπτορς ένωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης τα χέρια τους κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν, αλλά και να τραβήξουν την προσοχή στη φυλετική ανισότητα που εξαπλώνεται στο NBA και τον Καναδά.
Η κίνηση αυτή των «Καναδών» προστίθεται στις διαμαρτυρίες που άρχισαν στην διάρκεια της προετοιμασίας του NFL, όταν ο «αστέρας» των Σαν Φρανσίσκο 49ers, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος αρνήθηκε να σηκωθεί όρθιος και παρέμεινε καθιστός κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.
Οι παίκτες που διαμαρτύρονται θεωρούνται σύμμαχοι του κινήματος «Black Lives Matter» (σ.σ. «οι ζωές των μαύρων έχουν αξία»), το οποίο δημιουργήθηκε ως απάντηση στις δολοφονίες άοπλων Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία δύο χρόνια. Πάντως, οι διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει θυμό σε κάποιους φιλάθλους, οι οποίοι τις βλέπουν ως σημάδι ασέβειας προς την αμερικανική σημαία και το στρατό.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο άσος των Ράπτορς, ΝτεΜάρ ΝτεΡοζάν, ο οποίος βοήθησε την εθνική ομάδα των ΗΠΑ να στεφθεί «χρυσή» Ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε μέσα την εβδομάδα ότι ένας στενός φίλος του δολοφονήθηκε, όταν η αστυνομία τον πυροβόλησε 17 φορές και πως η ομάδα εξέταξε το ενδεχόμενο μιας διαμαρτυρίας. Από την πλευρά του, ο προπονητής των Ράπτορς, Ντουέιν Κέισι, τόνισε ότι είχε πει στους παίκτες του, αν προέβαιναν σε κάποια διαμαρτυρία, «να το κάνετε από την καρδιά σας, μην το κάνετε απλά για να κάνετε κάτι ή για να πείτε κάτι».
Οι σχετικές αντιδράσεις έχουν εξαπλωθεί μετά την αμφιλεγόμενη κίνηση του Κάπερνικ και θέση υπέρ του έχει πάρει και το μεγάλο «αστέρι» του NBA και των Κλίβελαντ Καβαλίερς, ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι στηρίζει τους αθλητές που έχουν επιλέξει να διαμαρτυρηθούν, ωστόσο ο ίδιος δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το «παράδειγμά» τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παίκτες από αρκετές ομάδες του NFL και του κολεγιακού φούτμπολ έχουν εκφράσει την διαμαρτυρία τους κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, είτε γονατίζοντας είτε υψώνοντας τη γροθιά τους.
Η «αστέρας» της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ, Μέγκαν Ράπινο, έχει επίσης γονατίσει στην διάρκεια αγώνων.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες με την υψωμένη γροθιά θυμίζουν την περίφημη χειρονομία από τους Αμερικανούς αθλητές, Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, στην διάρκεια απονομής μεταλλίων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Πόλη του Μεξικού.