Η Ουάσιγκτον ενέκρινε τη δυνητική πώληση 80 και πλέον όπλων ακριβείας στη Φινλανδία έναντι τιμήματος 323 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η σκανδιναβική χώρα, παραδοσιακά αδέσμευτη, ετοιμάζεται να ενταχθεί στο NATO.
Το Ελσίνκι θέλει να αγοράσει 40 τακτικούς πυραύλους και 48 κατευθυνόμενες βόμβες για τη φινλανδική πολεμική αεροπορία και η πώληση αυτή τεχνολογικά προηγμένου και άρα ευαίσθητου υλικού χρειαζόταν προηγουμένως να λάβει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Ο AIM 9X Block II, ή Sidewinder, είναι πύραυλος αέρος-αέρος βραχείας εμβέλειας κατευθυνόμενος με υπέρυθρες ακτίνες που «κλειδώνει» τον στόχο αξιοποιώντας τη θερμότητα των κινητήρων του. Παράγεται από τη Raytheon.
Η AGM-154 JSOW (ή Joint standoff weapon) είναι κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας μέσου βεληνεκούς, έχει τη δυνατότητα να πλανάται στον αέρα επιτρέποντας τη ρίψη από απόσταση ασφαλείας («standoff»). Παράγεται επίσης από τη Raytheon.
«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός έμπιστου εταίρου, κάτι που είναι σημαντικός παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου» στην Ευρώπη και στον κόσμο, αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εάν επιβεβαιωθεί, η πώληση αυτή οπλισμού «θα βελτιώσει τις δυνατότητες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους (της πολεμικής αεροπορίας) της Φινλανδίας», που δεν θα έχει «καμία δυσκολία να τον εντάξει στις ένοπλες δυνάμεις της».
Το βασικό μαχητικό της φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας είναι σήμερα το F/A-18C Hornet (Boeing), που προβλέπεται να αντικατασταθεί σταδιακά από το F-35 (Lockheed Martin) αρχής γενομένης το 2026.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον Μάιο κοινή υποψηφιότητα για την εισδοχή τους στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, εγκαταλείποντας την αδέσμευτη πολιτική που εφάρμοζαν για δεκαετίες από στρατιωτική άποψη.
Η ένταξή τους πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 30 κράτη μέλη του NATO. Έχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα από τα 28· απομένουν η Τουρκία και η Ουγγαρία.
πηγή: ΑΠΕ