Οι Κινέζοι επενδυτές υπέβαλαν πέρυσι διπλάσιο αριθμό αιτήσεων προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζητώντας την άδεια για να αγοράσουν μερίδια σε αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με έκθεση που η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία είδε το Ρόιτερς, δείχνει ότι κινέζοι επενδυτές υπέβαλαν 44 αιτήσεις για να πάρουν το πράσινο φως για τις συμφωνίες τους κατά το πρώτο έτος του Τζο Μπάιντεν στην προεδία των ΗΠΑ, σε σύγκριση με 17 τέτοια αιτήματα που είχαν υποβάλει το 2020.
Λόγω μιας αλλαγής στην πολιτική των ΗΠΑ, τα στοιχεία για το 2021 περιλαμβάνουν τις αιτήσεις από επενδυτές που έχουν έδρα το Χονγκ Κονγκ, ενώ στα στοιχεία για το 2020 τα τρία τέτοια αιτήματα από το Χονγκ Κονγκ είχαν περιληφθεί σε χωριστή κατηγορία.
Οι περισσότεροι ξένοι που επιδιώκουν να αγοράσουν μερίδια σε αμερικανικές εταιρείες, ακόμη και μη πλειοψηφικά, πρέπει να ζητούν έγκριση από τη CFIUS, μια ισχυρή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εξετάζει τις συναλλαγές για λόγους εθνικής ασφαλείας και έχει την εξουσία να τις μπλοκάρει.
Η επιτροπή, οι εξουσίες της οποίας επεκτάθηκαν σημαντικά με ένα νόμο του 2018, είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να ανατρέψει πολλές κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Η νέα έκθεση δείχνει πως η Κίνα υπέβαλε επίσης το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων απ' όλες τις άλλες χώρες, καθώς της αντιστοιχεί το 16,5% του συνόλου, ενώ ακολουθούν ο Καναδάς και η Ιαπωνία με 10,3% και 9,6% αντιστοίχως.
Οι κορυφαίοι τομείς στους οποίους θέλησαν να επενδύσουν οι Κινέζοι κατά την περίοδο 2019-2021 ήταν «τα χρηματοοικονομικά, η ενημέρωση και οι υπηρεσίες», καθώς και η μεταποίηση, σύμφωνα με τα δεδομένα των αιτήσεων.
Ωστόσο οι κινέζοι επενδυτές επεδίωξαν το 2021 μόνο 10 επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται η τεχνολογία, οι υποδομές και τα δεδομένα, λιγότερες απ' ό,τι οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τα Νησιά Καϊμάν και το Ισραήλ.