Διεθνή

ΗΠΑ: Δημοκρατικός κοινοβουλευτικός απαιτεί «διαβεβαιώσεις» προτού εγκρίνει περαιτέρω παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ


Κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε χθες Τρίτη πως δεν πρόκειται να εγκρίνει την παράδοση από τις ΗΠΑ στον στρατό του Ισραήλ πελώριου πακέτου στρατιωτικού υλικού, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, αν δεν λάβει πληροφορίες που θα τον ικανοποιήσουν ως προς τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν.

«Αναμένω διαβεβαιώσεις», είπε ο βουλευτής Γκρέγκορι Μιξ στο CNN. «Θέλω να είμαι σίγουρος πως έχω πλήρη ενημέρωση για τους τύπους των όπλων και για ποιους σκοπούς θα αξιοποιηθούν», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε την 1η Απριλίου πως η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζυγίζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 18 δισεκ. δολαρίων στο Ισραήλ, που θα συμπεριλάβει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-15 (Boeing).

Όμως ο κ. Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από συμμάχους, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μερίδα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να θέσει όρους για τις πωλήσεις και τις παραδόσεις όπλων, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Έξι και πλέον μήνες αφότου άρχισαν οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί από αέρα, ξηρά και θάλασσα και κατόπιν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές, αντιμετωπίζουν λιμό, ασθένειες και σχεδόν όλοι τους είναι άστεγοι.

Η αμερικανική νομοθεσία επιβάλλει το Κογκρέσο να ενημερώνεται για μείζονες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό και επιτρέπει σε κοινοβουλευτικούς να τις εμποδίζουν αν κρίνουν πως διαπράττονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις χώρες για τις οποίες προορίζονται. Αυτό στη θεωρία μπορεί να γίνει με ψήφισμα και των δυο σωμάτων, στην πράξη πάντως ουδέποτε πέρασε ή επέζησε του προεδρικού βέτο τέτοιο κείμενο.

Ωστόσο, άτυπη διαδικασία προβλέπει πως επιτροπές που είναι αρμόδιες για τις διεθνείς υποθέσεις ελέγχουν τις συμφωνίες και έχουν τη δυνατότητα να καθυστερούν την εφαρμογή τους για μήνες, αν όχι ακόμη περισσότερο, ζητώντας αναλυτικές πληροφορίες. Ο κ. Μιξ είναι ο ένας από τους τέσσερις κοινοβουλευτικούς που βρίσκονται σε θέση να καθυστερήσουν τις παραδόσεις.

Για τον Δημοκρατικό βουλευτή, «φτάνουν πια οι βομβαρδισμοί χωρίς διάκριση» στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν θέλω τα (αμερικανικά) όπλα που έχει το Ισραήλ» να προκαλέσουν «κι άλλους θανάτους» αμάχων, εξήγησε. «Θέλω να εξασφαλίσω πως θα μπει (στον θύλακο) περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θέλω να λιμοκτονήσει κόσμος. Θέλω η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους».

Πρόσθεσε πως θα αποφασίσει για το θέμα αφού ενημερωθεί.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τον ήδη δεινό στόλο της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, όχι μόνο για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για να αντιμετωπίσει «απειλές» που εγείρουν το ένοπλο κίνημα Χεζμπολά του Λιβάνου και ο μεγάλος αντίπαλος του Ισραήλ στην περιοχή, το Ιράν.

ΠΗΓΉ: ΑΠ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα