Διεθνή

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί απυθύνουν έκκληση στο Μπάιντεν για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία


Κοινοβουλευτικοί της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν χθες Δευτέρα από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκταμιεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα αυτή ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία με σκοπό να επιτευχθεί τερματισμός της ένοπλης σύρραξης το ταχύτερο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοια έκκληση από στελέχη του κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ.

«Σας καλούμε να συνοδεύσετε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με ενεργή διπλωματική ώθηση και να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να επιδιωχθεί ρεαλιστικό πλαίσιο για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός», αναφέρουν οι κοινοβουλευτικοί στην επιστολή αυτή, που καταδικάζουν την «σκανδαλώδη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας και τονίζουν πως πως η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κίεβο.

«Όμως, ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεύθυνα για τον τρόπο που δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των αμερικανών φορολογουμένων για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε αυτή τη σύρραξη, πιστεύουμε ότι η ανάμιξη αυτού του είδους σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης την ευθύνη για τις ΗΠΑ να εξερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες οδούς» για να τερματιστεί, προστίθεται στο κείμενο.

Ανάμεσα στα στελέχη των Δημοκρατικών που υπογράφουν την επιστολή είναι οι βουλεύτριες Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, η Ιλχάν Όμαρ και η Πραμίλα Τζάιαπαλ, μορφές της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Καλούν τον κ. Μπάιντεν να κάνει «σθεναρές διπλωματικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων και κατάπαυση του πυρός», να αρχίσει «απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία» και να «εξερευνήσει προοπτικές για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ασφαλείας που θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη».

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, επισήμανε πως «κανένας δεν θέλει να δει αυτόν τον πόλεμο να τερματίζεται περισσότερο από τους ουκρανούς ομολόγους μας».

Όμως «δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό (...) διότι δεν έχουμε καμία ένδειξη από πλευράς Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες και διάλογο», πρόσθεσε.

«Προμηθεύουμε τους ουκρανούς εταίρους μας με ό,τι χρειάζονται στο πεδίο της μάχης ώστε, όταν κάνει την εμφάνισή του το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βρίσκονται στην ισχυρότερη δυνατή θέση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, από την πλευρά της δήλωσε πως η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει «πολύ σαφής: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, η Ουάσινγκτον έχει διαθέσει στρατιωτική βοήθεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, με την έγκριση και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, αν και η δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων πρόβαλε ενστάσεις.

Όμως ο Κέβιν Μακάρθι, ο Ρεπουμπλικάνος που προαλείφεται για να διαδεχθεί τη Νάνσι Πελόσι στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων εάν, όπως προοιωνίζονται δημοσκοπήσεις, το κόμμα του κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο σώμα του Κογκρέσου σε δύο εβδομάδες, διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως «εν μέσω ύφεσης δεν μπορούμε να υπογράψουμε λευκή επιταγή για την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατόν».

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης