Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των F-35 στην Τουρκία


Η ανάγκη της γεωστρατηγικής ευθυγράμμισης της Τουρκίας με τα συμφέροντα της Δύσης, πέραν της διατήρησης του δυτικού πολιτικού προσανατολισμού, πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Αναφερόμενος σε ένα φάσμα θεμάτων που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, έκανε σαφές πως ο Πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ποιες είναι οι αμερικανικές «προσδοκίες». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι βασικός στόχος παραμένει η συνεργασία και η επαναφορά των διμερών σχέσεων σε μια θετική πορεία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η δημοκρατική γερουσιαστής Τζέιν Σαχίν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να μη στείλει εκπρόσωπο στην τελετή παράδοσης του πρώτου F-35 στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Τουρκία για τις σκέψεις της αμερικανικής πλευράς.

Σχετικά με το αν έχει πράγματι ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, ο κ. Μίτσελ αποσαφήνισε πως οι ΗΠΑ διατηρούν τον έλεγχο των αεροσκαφών μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πιλότων και της μεταφοράς τους, γεγονός που, όπως εκτίμησε, προσφέρει χρόνο για να σταλούν μηνύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια για να διασφαλιστεί πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τα F-35 ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αγοράς των S-400. «Πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη τις υπάρχουσες νομικές εξουσίες που θα μας επέτρεπαν να παγώσουμε τη μεταφορά κάτω από ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια» είπε.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου προσφέρουν χρήσιμα νομοθετικά εργαλεία στην αμερικανική διπλωματία, η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλούς πίεσης.

Όσον αφορά το θέμα των Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, ο κ. Μίτσελ απάντησε πως το συγκεκριμένο θέμα παραμένει στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας, ενώ προειδοποίησε πως η διαιώνιση του προβλήματος θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην «έννοια» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

«Η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους να καταλάβουν ότι, αν συνεχίσουν να κρατούν αδίκως τους Αμερικανούς πολίτες, θα αλλάξουν σημαντικά την έννοια της σχέσης μας».

Διαβαστε επισης