Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρόμπερτ Μάλεϊ δήλωσε σήμερα πως δεν είναι σίγουρος ότι επίκειται μια πυρηνική συμφωνία ανάμεσα σε διεθνείς δυνάμεις και το Ιράν, έπειτα από το βάλτωμα των συνομιλιών που διεξάγονται στη Βιέννη τους τελευταίους 11 μήνες.
"Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι επίκειται μια συμφωνία... και μερικούς μήνες πριν νομίζαμε ότι ήμασταν αρκετά κοντά", είπε ο Μάλεϊ στη διεθνή διάσκεψη Doha Forum.
"Σε κάθε διαπραγμάτευση, όταν υπάρχουν θέματα που παραμένουν ανοικτά για τόσο καιρό, αυτό λέει κάτι για το πόσο δύσκολο είναι να γεφυρωθεί το κενό."
Η εκτίμησή του για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ακολούθησαν τις δηλώσεις του Καμάλ Χαραζί, υψηλόβαθμου συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είπε ότι μια συμφωνία μπορεί να επέλθει σύντομα.
"Ναι, επίκειται συμφωνία. Εξαρτάται από την πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε ο Χαραζί στη διάσκεψη.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να αρχίσει να παραβιάζει τους πυρηνικούς περιορισμούς περίπου ένα χρόνο αργότερα και οι συνομιλίες που διεξάγονται κατά καιρούς τους τελευταίους μήνες στη Βιέννη για την αναβίωσή της σταμάτησαν αυτό τον μήνα όταν η Ρωσία προέβαλε ένα νέο εμπόδιο.
Η Ρωσία δήλωσε αργότερα ότι έλαβε γραπτές διασφαλίσεις ότι θα μπορέσει να συνεχίσει την εργασία της ως μέρος της συμφωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Μόσχα θα μπορέσει να επιτρέψει την επαναφορά της.
Ο Χαραζί είπε πως προκειμένου να αναβιώσει η συμφωνία είναι κρίσιμης σημασίας η Ουάσινγκτον να αποσύρει τον χαρακτηρισμό ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO) για το επίλεκτο σώμα Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) που υπάγεται στον Χαμενεΐ.
"Οι IRGC είναι ένας εθνικός στρατός και το να κατατάσσεται ένας εθνικός στρατός στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν είναι αποδεκτό", είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μάλεί είπε: "Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο θέμα των IRGC για το οποίο ρωτάτε, η άποψή μας για τους IRGC είναι πως πολλές άλλες κυρώσεις για τους IRGC θα παραμείνουν. Δεν είναι μια συμφωνία που σκοπεύει να επιλύσει αυτό το θέμα."
Η Τεχεράνη πιέζει επίσης για εγγυήσεις ότι οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ στο μέλλον δεν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία, η οποία θα περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση σκληρών κυρώσεων που πλήττουν σοβαρά την οικονομία του Ιράν.
Η έκταση στην οποία οι κυρώσεις μπορούν να αρθούν είναι ένα άλλο ευαίσθητο θέμα.
πηγή: ΑΠΕ