Οικονομία

Ινστιτούτο ΕΝΑ: 7ο δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών εξελίξεων


Το κυβερνητικό μοντέλο της Ιταλίας, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, οι αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία, η νέα βιομηχανική στρατηγική στη Γερμανία, η σινο-αφρικανική σχέση, οι κινήσεις Ερντογάν, καθώς και τα αίτια της αναταραχής στη Σρι Λάνκα περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #7 του ΕΝΑ.

The Italian Connection, ή πώς μια «ανωμαλία» γίνεται μοντέλο διακυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή -μετά αυτή του Μπόρις Τζόνσον- που πέφτει άδοξα, αν όχι πρόωρα. Οι ιταλικές κυβερνήσεις είναι διαβόητες για το μικρό τους προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο, η ιταλική περίπτωση είναι διδακτική, καθώς έχει εξελιχθεί σε -προβληματικό- μοντέλο διαχείρισης «ασταθών» πολιτικά κρατών μέσω μη εκλεγμένων τεχνοκρατικών κυβερνήσεων.

Η νέα στρατηγική του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων και η σημασία της για την Ευρώπη

Στη Γερμανία, η νέα βιομηχανική πολιτική, του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, προωθεί έναν πιο ενεργητικό ρόλο του κράτους στην οικονομία, χωρίς όμως να εισηγείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα περιλαμβάνει τα πλειοψηφικά στρώματα της κοινωνίας.

Η «ενεργειακή καταιγίδα» προ των πυλών της Ευρώπης

Την ίδια ώρα, το βάθος της διαρκώς επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης αφήνει την Ευρώπη εκτεθειμένη στη ρευστότητα του σημερινού διεθνούς περιβάλλοντος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα ευρωπαϊκά κράτη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια ανακατάταξη των γεωοικονομικών ισορροπιών στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εις βάρος της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας, ακόμη μια φορά, το έλλειμμα μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ.

Παγκόσμια οικονομία: Προσοχή, ναρκοπέδιο

Το τοπίο στην παγκόσμια οικονομία, παράλληλα, χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση ανταγωνισμών σε γεωπολιτικό επίπεδο, πληθωριστικές πιέσεις και δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον. Πρόκειται για μια περίοδο προκλήσεων και συνεχών ανακατατάξεων σε πολλαπλά επίπεδα, που καταδεικνύει ότι το μοντέλο της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας προς όφελος των «λίγων», που θέτουν και τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν λειτουργεί πια.

O ρόλος της Αφρικής στον μοντέρνο «Δρόμο του Μεταξιού»

Μία ανερχόμενη υπερδύναμη, η Κίνα, έχει εδώ και λίγα χρόνια αναπτύξει στενούς δεσμούς με πολυάριθμα τμήματα μιας ηπείρου πολυπληθούς, με ακμάζοντα πληθυσμό και άφθονες πρώτες ύλες, όπως η Αφρική. Ποια όμως είναι τα πραγματικά κίνητρα, οι ιδιαιτερότητες και κυρίως η προοπτική αυτής της ιδιότυπης «εταιρικής σχέσης»;

Η Δύση επιτρέπει στον Ερντογάν να είναι «απρόβλεπτος»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν λογίζεται ως ένας απρόβλεπτος «σύμμαχος» για τη Δύση. Ακολουθεί μια τακτικιστική πολιτική στις εξωτερικές υποθέσεις, η οποία όμως μοιάζει να εντάσσεται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που, τουλάχιστον προς ώρας, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς για τον ίδιο. Εμπεδώνει έτσι ακόμη περισσότερο την αυταρχική του εξουσία στο εσωτερικό της Τουρκίας, παραμένοντας απηνής διώκτης κάθε διαφορετικής φωνής και επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή πόλωση στην δοκιμαζόμενη τουρκική κοινωνία ενόψει των εκλογών του 2023. Βέβαια, αυτή την «επιτυχία» δεν την πιστώνεται μόνος, αλλά σε σημαντικό βαθμό την οφείλει και στους δυτικούς συμμάχους του.

Κρίση στην Σρι Λάνκα: Μεταξύ λαϊκής αγανάκτησης και σινο-ινδικού ανταγωνισμού

Τους τελευταίους μήνες το νησιωτικό κράτος στον Ινδικό Ωκεανό, η Σρι Λάνκα, αντιμετωπίζει μια σοβαρή ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική κρίση. Αυτή έχει οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός κύματος λαϊκής αγανάκτησης ενάντια στη δυναστεία Ρατζαπάκσα και στις οικονομικές της πρωτοβουλίες που οδήγησαν τη χώρα σε υπέρογκα χρέη.

Όλο το Δελτίο: https://bit.ly/3vnZzVH.

Διαβαστε επισης