Πολιτική

Ινδονησία: Κλείνει όλους τους οίκους ανοχής της χώρας


Επιχείρηση “σκούπα” έχει ξεκινήσει η αστυνομία της Ινδονησίας και εδώ και μερικές μέρες, καθώς χτενίζει όλες τις περιοχές της χώρας που υπάρχουν οίκοι ανοχής, σε μια προσπάθεια να πατάξει την πορνεία

Ήδη έχουν επιβληθεί σκληρές τιμωρίες σε 69 από αυτές τις περιοχές και εργάζεται προς την κατεύθυνση του να κλείσει τις υπόλοιπες 100 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, διευκρίνισε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Khofifah Indar Parawansa. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κάπου 6.000 αστυνομικοί, κατέβηκαν στο Kalijodo, μια κακόφημη περιοχή στην βόρεια Τζακάρτα, όπου και υπάρχουν σχεδόν 500 επιχειρήσεις σε μόλις 16 στρέμματα και έδωσαν πρόστιμα σε καφετέριες αλλά και οίκους ανοχής με την αιτία του αλκοόλ, των ναρκωτικών και των όπλων. Βρήκαν 9.900 μπουκάλια αλκοόλ και 166 πακέτα με προφυλακτικά. 

Σημειώνεται πως η πορνεία είναι παράνομη στην Ινδονησία και το Kalijodo αποτελεί τον πυρήνα όλου αυτού του κυκλώματος. Οι διοικητικές αρχές όμως αυτή τη φορά είναι παραπάνω από αποφασισμένες, καθώς σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις κατεδαφίσεις των οίκων ανοχής από την επόμενη Δευτέρα. 

Ωστόσο, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 3.000 κάτοικοι και ιδιοκτήτες νόμιμων επιχειρήσεων να ξεμείνουν από δουλειά και σπίτι. Βέβαια οι αρχές διευκρίνισαν πως σε όσους αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους θα δοθούν νέες κατοικίες χαμηλού κόστους σε άλλα προάστια της Τζακάρτα, προσφορά που ωστόσο δεν ισχύει για όσους δουλεύουν σε νυχτερινά μαγαζιά.   

Σύμφωνα όμως με το Jakarta Post, σχεδόν οι μισοί κάτοικοι που ζουν αυτή τη στιγμή στο Kalijodo έχουν δουλειές άμεσα συνδεδεμένες με την νυχτερινή ζωή, όπως φύλακες, καθαριστές και παρκαδόροι και μαζί με τις πόρνες της περιοχής ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος.  Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων ανάφερε πως επικοινώνησαν με τις πόρνες του Kalijodo και τους πρόσφεραν τη δυνατότητα να τις εκπαιδεύσουν σε επίπεδο κοινωνικής εργασίας, αλλά μέχρι στιγμής καμία δεν έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το Reuters, 650 ιερόδουλες συμμετείχαν στο διάστημα 2010-2013 σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα αποκατάστασης, όπου απέκτησαν γνώσης κομμωτικής και μαγειρικής.   

Να σημειωθεί πως το 2014 η Ινδονησία είχε προβεί σε αντίστοιχο κλείσιμο οίκων ανοχής στην Surabaya, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.