Με το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων βραβεύθηκε, μία κατασκευασμένη στην Ινδία, συσκευή ασφαλείας που προστατεύει τις γυναίκες από τυχόν επιθέσεις. Η απονομή έγινε στη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, και η ινδική ομάδα κέρδισε τις άλλες τέσσερις φιναλίστ του διαγωνισμού. Η συσκευή κατασκευάσθηκε με την υποστήριξη ενός ζεύγους επιχειρηματιών από το Σιάτλ τον Οκτώβριο του 2016, εστιάζοντας στα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών.
Η Leaf Wearables, η νεοφυής εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την έξυπνη συσκευή, ιδρύθηκε από φοιτητές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Δελχί. Η συσκευή της στέλνει σήματα που βασίζονται σε δύο διαστάσεις αντί για μία και εκτός από τα προειδοποιητικά σήματα μπορεί επίσης εάν ενεργοποιηθεί, να στείλει ζωντανές ηχογραφήσεις σε πέντε κηδεμόνες των κοριτσιών.
Βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων έδειξε ότι μία στις πέντε γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πέσει θύμα επίθεσης στις πανεπιστημιακές σχολές, ενώ το 90% των περιπτώσεων δεν το έχει καν αναφέρει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ένα τρίτο των γυναικών έχει υποστεί βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους και πολλές από αυτές δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Το ποσοστό αυξάνεται στο 92% των γυναικών στο Νέο Δελχί.
Η χαμηλού κόστους συσκευή (κοστίζει κάτω από 40 δολάρια ΗΠΑ) και η συμβατότητά της με χαμηλή συνδεσιμότητα δικτύου ήταν επίσης μεταξύ των προϋποθέσεων για τους διαγωνιζόμενους. Ανάμεσά τους πέντε ομάδες έφθασαν στην τελική απονομή. Τρεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία από την Ινδία και μία από την Ελβετία.
Όλες οι λύσεις δοκιμάστηκαν σε περιβάλλον προσομοίωσης τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών στη Βομβάη και μπροστά σε μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων ένας σύμβουλος γεωπολιτικής ασφάλειας και ένας πρώην διευθυντής του FBI.
Η έξυπνη συσκευή για την ασφάλεια των γυναικών λειτουργεί ως πρόκληση για τους τεχνολόγους προκειμένου να δημιουργήσουν μια πιο εξελιγμένη συσκευή ικανή να ενεργοποιεί διακριτικά σήμα κινδύνου σε περίπτωση που μία γυναίκα κινδυνεύει και να μεταδώσει παράλληλα πληροφορίες σε ένα δίκτυο ανθρώπων που μπορούν να δράσουν μέσα σε 90 δευτερόλεπτα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ