Κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία άρει την απαγόρευση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ προς την ZTE Corp να αγοράζει εξοπλισμό και εξαρτήματα από Αμερικανούς προμηθευτές, υπέγραψε η κινεζική εταιρεία, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει και σε αντικατάσταση του διοικητικού και του εκτελεστικού της συμβουλίου σε διάστημα 30 ημερών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει την επιβολή από τις ΗΠΑ προστίμου ύψους 1 δισ. δολαρίων στη ZTE, καθώς και χρηματική εγγύηση 400 εκατ. δολαρίων για τυχόν μελλοντικές παραβιάσεις, όροι που είναι σύμφωνοι με όσα ανέφερε το Reuters σχετικά με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Προς το παρόν, πάντως, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει υπογράψει την οριστική συμφωνία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εμπορίου που επικαλείται το πρακτορείο, ο οποίος δεν κατονομάζεται καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει το θέμα δημόσια.
Όπως αναφέρει το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σκοπεύει να τροποποιήσει τον διακανονισμό του 2017 και να υπολογίσει το πρόστιμο ύψους 361 εκατ. δολαρίων που είχε καταβάλλει τότε η ZTE ως μέρος του νέου προστίμου, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό ποσό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η ZTE υπέγραψε τη συμφωνία που σύναψαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη ο τροποποιημένος διακανονισμός.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ZTE υποσχέθηκε να αντικαταστήσει το διοικητικό και το εκτελεστικό της συμβούλιο σε διάστημα 30 ημερών.
Σημειώνεται ότι το θέμα της απαγόρευσης είχε εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της ZTE, καθώς περίπου το 25%-30% του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί στις συσκευές της η κινεζική εταιρεία προέρχεται από τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό, εξάλλου, το θέμα είχε αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ υψηλού επιπέδου αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας.