Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι αρκετά ισχυρές μετά από αρκετά χρόνια, τα «κόκκινα» είναι σε μονοψήφιους αριθμούς, έχουν επαρκή κεφάλαια, μεγάλη ρευστότητα και το πιο σημαντικό έχουν κερδοφορία η οποία αποτελεί γεννήτρια παραγωγής κεφαλαίων προκειμένου οι τράπεζες να έχουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙ: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζανιάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι αλήθεια πως πριν από την κρίση οι τράπεζες ήταν πιο τολμηρές, έδιναν δάνεια με πιο χαλαρά κριτήρια και η ζήτηση από το κοινό ήταν τεράστια.
Παρόλα αυτά επειδή έγιναν λάθη κατά το παρελθόν και στις τράπεζες, πλέον και οι τράπεζες έχουν μάθει και οι επόπτες έχουν μάθει και το κοινό ελπίζω να μαθαίνει σιγά - σιγά, ανέφερε ο κ. Ζανιάς.
«Σήμερα οι τράπεζες συχνά κατηγορούνται πως δεν δίνουν πιο πολλά δάνεια, ενώ παρακαλάμε για να δώσουμε δάνεια και αυτό γιατί οι τράπεζες χρησιμοποιούν πιο σωστά κριτήρια προκειμένου να μπορέσουν κάποτε να πάρουν τα χρήματα πίσω, τα οποία φυσικά είναι χρήματα των καταθετών», είπε ο κ. Ζανιάς. Από την πλευρά τους οι επόπτες θέτουν πιο αυστηρά κριτήρια τώρα και μετά από αυτή την κρίση και κάνουν συνεχείς ελέγχους στις τράπεζες.
Φ. Καραβίας: Δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για νέα γενιά κόκκινων δανείων
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, αναφερόμενος στον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων είπε:
«Ασφαλώς, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, υπάρχει πίεση στις τιμές ενέργειας και πλέον λόγω της αύξησης επιτοκίων τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον υψηλότερη δόση για τα δάνεια τους.
Επομένως ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών είναι υπαρκτός και εμείς οι τράπεζες πρέπει να το παρακολουθούμε αυτό πάρα πολύ στενά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μιλώντας με στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, δεν έχουμε δει κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις»
Όπως τόνισε, υπάρχουν επίσης κάποια γεγονότα στην οικονομία που αξιολογούνται θετικά από πιστωτικής πλευράς:
-Η ανάπτυξη της οικονομίας, που όπως είπαμε ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για φέτος ενώ και το 2023 περιμένουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη,
-Η σταθερή μείωση της ανεργίας,
-Οι καταθέσεις σε ονομαστικές τουλάχιστον τιμές σε σχέση με τις αρχές του 2022 και παρόλες τις πληθωριστικές πιέσεις, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά έχουν αυξηθεί,
-Οι τιμές των ακινήτων, που οπωσδήποτε επιδρούν θετικά στη διάθεση του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το δάνειο του, έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά τα δύο τελευταία χρόνια και δε διαβλέπω κάποια σημεία υποχώρησης των τιμών αυτών.
Επομένως, είπε ο κ. Καραβίας, αυτά είναι στοιχεία που είναι στη θετική πλευρά. Σίγουρα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο αλλά πιστεύω πως ακόμη κι αν έχουμε αύξηση των επισφαλειών το 2023 θα είναι σε ποσά διαχειρίσιμα, σίγουρα δεν θα πάμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι για το 2023 οι προοπτικές τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ζοφερές. Υπάρχει ένα σύννεφο ύφεσης πάνω από όλη την Ευρώπη. Μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη με προεξάρχουσα τη Γερμανία θα είναι με αρνητικό πρόσημο, ενώ έχουμε τη γειτονική μας Ιταλία η οποία αντιμετωπίζει μια πολιτική αναταραχή η οποία θα επηρεάσει και εμάς καθώς τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διαπραγματεύονται ως ένα spread σε σχέση με τα Ιταλικά. Επομένως οποιαδήποτε άνοδος στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων έχει αντίκτυπο και σε εμάς. Παράλληλα, η Μ. Βρετανία βιώνει μια έντονη οικονομική αναταραχή, θυμίζοντας μας ότι ακόμη και μεγάλες οικονομίες δεν μπορούν να αγνοούν τη δυναμική των αγορών, πρόσθεσε.
Πρόσθεσε επίσης: «Και η δική μας οικονομία το 2023 θα επηρεαστεί. Οι χώρες που ανέφερα είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι της χώρας μας είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες μας, και στην τουριστική κίνηση και στις εξαγωγές μας. Επομένως, μια αρνητική επίδραση θα έχουμε και εμείς».
Επισήμανε πάντως, ότι παρά τις διεθνείς προκλήσεις, πιστεύω ότι το 2023 η χώρα μας δεν θα είναι σε ύφεση, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2% - 2,5% το οποίο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον θα είναι μια επιτυχία. Νομίζω πως οι επενδύσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε.