Ελλάδα

Υπογράφεται η ιστορική συμφωνία με ΠΓΔΜ -Ενισχυμένος ο Τσίπρας


Εχοντας επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη και τη συναίνεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας  στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράφει σήμερα την ιστορική συμφωνία για τη διευθέτηση του σκοπιανού, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Αλβανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Πρέσπες  πολιτικά ενισχυμένος μετά τη διήμερη μάχη στη Βουλή, παρ'ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά έναν λιγότερο βουλευτή, με την απομάκρυνση του Δ,. Καμμένου από τους ΑΝ.ΕΛ - μιά εξέλιξη αναμενόμενη και ίσως επιθυμητή, που δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια χειρσιμών στο κόμμα  του και στην κυβέρνηση.

Το τελικό αποτέλεσμα ενισχύει την εικόνα της κυβέρνησης αφού η πρόταση δυσπιστίας συγκέντρωσε μόλις 127 «ναι» σε σύνολο 280 βουλευτών.

«Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη, όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην συζήτηση στη Βουλή τις εντυπώσεις έκλεψαν οι αποκαλύψεις που έκαναν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς, βάσει εγγράφων που αποχαρακτηρίσθηκαν από το ΥΠΕΞ, αναφορικά με τη διαπραγματευτική τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα επισήμανε ότι δεν ;άνοιξε «όλα τα χαρτιά» καθώς η συζήτηση για την 26ετή αντιμετώπιση του ονοματολογικού από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τώρα αρχίζει.

Σύμφωνα με αυτά, η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι το «Βόρεια Μακεδονία» παράγει αλυτρωτισμό αλλά η ίδια το είχε εισηγηθεί από το 2009, ενώ υπήρξε διαπραγμάτευση για «Μακεδονία-Σκόπια» χωρίς erga omnes.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, το όνομα της οποίας ενεπλάκη σε αποκαλύψεις-κατηγορίες, επιχείρησε να απαντήσει με τρία δικά τη έγγραφα (που δεν είχαν χαρακτηριστεί εμπιστευτικά και τα είχε στην κατοχή της), ωστόσο καταπέλτης ο Ν. Κοτζιάς αντέκρουσε κάθε επισήμανση με στοιχεία άλλων εγγράφων.

Πάντως το θέμα δεν φαίνεται να λήγει εδώ αφού κάθε πλευρά προειδοποίησε για συνέχεια στην αντιπαράθεση.

Το τελετουργικό

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα. Οι προετοιμασίες είναι ακόμα πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας και χρειάστηκε η μεταφορά υλικών με φορτηγά προς το μικρό χωριό των Ψαράδων, όπου όλα και όλοι κινούνται στους ρυθμούς της αυριανής τελετής.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Διαβαστε επισης