Αθλητικά

Υπό απειλή κατάσχεσης το γήπεδο «Καραϊσκάκη», λόγω χρεών (upd)


Νέοι σοβαροί μπελάδες προκύπτουν για τον Ολυμπιακό, καθώς, εκτός από την αγωνιστική πτώση της ποδοσφαιρικής ομάδας, τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η εταιρεία του γηπέδου «Καραϊσκάκης», το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατασχεθεί από τη Eurobank!

Η εταιρεία που ελέγχεται μετοχικά από τους Σωκράτη Κόκκαλη και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 20 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, από ομολογιακό δάνειο το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει

Οι ισολογισμοί της δείχνουν ότι βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση, συσσωρεύοντας ζημιές (βλ. συνημμένο αρχείο). Ειδικότερα, στην ετήσια χρήση από 1/7/2016 έως 30/6/2017 εμφανίζει τις ακόλουθες επιδόσεις:

  • ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 11% και ανήλθε σε 3,6 εκατ. ευρώ, από 4,04 εκατ. στην προηγούμενη χρήση.
  • Το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Μάλιστα οι ζημίες αυξήθηκαν κατά 70% και διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ  την αμέσως προηγούμενη χρήση.
  • Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διογκώθηκαν, προσεγγίζοντας  τα 35 εκατ. ευρώ (από 28 εκατ. ευρώ το 2016).

Μεταξύ των υποχρεώσεων περιλαμβάνεται ομολογιακό δάνειο που είχε συναφθεί το 2008 με τη Eurobank (και με άλλες τράπεζες). Λόγω μη καταβολής δόσεων το δάνειο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ

Στη δανειακή σύμβαση υπάρχει όρος ότι «ο δείκτης των διαθέσιμων χρηματικών ροών προς το δείκτη εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με  1,10. Διαφορετικά συντρέχει λόγος υπερημερίας, που δύναται να οδηγήσει στην καταγγελία του ομολογιακού δανείου».

Ο όρος αυτός έχει παραβιαστεί εδώ και χρόνια και η Eurobank, η οποία διαχειρίζεται το δάνειο, διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εκ μέρους των ομολογιούχων.

Η εταιρεία «Καραϊσκάκης ΑΕ» είχε προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με τη Eurobank, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα. Ομως το κλίμα στις τράπεζες σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανειακών υποχρεώσεων- ειδικά αν πρόκειται για «έχοντες»- είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Την ώρα που υπάρχει κύμα αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, δεν μπορεί η τράπεζα να βγει και να διευκολύνει επιφανείς επιχειρηματίες.

Έτσι, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιουσδήποτε όρους αναδιάρθρωσης του δανείου, αν δεν γίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή, καλεί τους μετόχους να βάλουν χρήματα στην εταιρεία.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ζημιές οφείλονται στα μειωμένα έσοδα από τις ενοικιάσεις σουιτών και την εκμίσθωση εμπορικών καταστημάτων, αλλά και στις αναγκαίες δαπάνες ώστε το γήπεδο να βρίσκεται πάντα σε λειτουργική κατάσταση εναρμονισμένη με τα στάνταρ της UEFA.

Το θέμα στη Βουλή

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον ερωτά, εάν: 

1. Είναι βούληση σας να συναινέσετε στην αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου;

2. Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι διασφάλισης του συμφερόντων της Τράπεζας;

3. Αν ζητηθεί επισήμως, η «εξαγορά» του ομολογιακού δανείου, θα συμφωνήσετε;

Ποια είναι η εταιρεία 

Η συγκεκριμένη εταιρεία «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.»  ανήκει κατά 50% στην εταιρεία RUBYLAND ΑΕ συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και κατά 50% στον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη. Οι δύο επιχειρηματίες είναι εκείνοι που καλούνται να καλούνται να αντιμετωπίσουν τοπ πρόβλημα βάζοντας φρέσκα κεφάλαια στην εταιρεία. Δεν είναι όμως απλή η διαδικασία, λόγω των δικαστικών «περιπετειών» Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Την υπόθεση παρακολουθεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος δεν μετέχει στην εταιρεία, αλλά  η αμάδα του Ολυμπιακού χρησιμοποεί το γήπεδο και η επίλυση του ζητήματος τον «καίει» άμεσα.

Δεν αποκλείεται ο κ. Μαρινάκης να αποφασίσει να μπεί μετοχικά στην εταιρεία, εισφέροντας κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να "αναπνεύσει".

Το Σin παρουσιάζει την Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε. Ανακατασκευής και Εκμετάλλευσης», επί του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης 1/7/2016 - 30/6/2017, η οποία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας στις 15 Ιανουαρίου και επίσης, θα παρουσιαστεί στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου . (Βλ. συνημμένο αρχείο).