Ελλάδα

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνονται οι προτάσεις για τις υποδομές εγγείων βελτιώσεων


Μέχρι τις 3 Ιουνίου παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής προτάσεων για τη δράση που αφορά τις «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020».

Η αρχική ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής ήταν στις 20 Μαϊου, όμως δόθηκε αυτή η παράταση δύο εβδομάδων μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Στύλιου και του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη

Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα με προϋπολογισμό έως 2,2 εκατ. Ευρώ, τα οποία αφορούν σε βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 40.000.000,00 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ ή Β΄ βαθμού, (δήμοι ή περιφέρειες), οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων.

Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

H αίτηση στήριξης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης-ΟΠΣΑΑ (www.opsaa.gr/RDIIS), συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/έγγραφα.

Διαβαστε επισης