Πολιτική

Ύφεση στην ευρωζώνη προβλέπει το ΚΚΕ


Το ΚΚΕ σε πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του επισημαίνει ότι «οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις του κόμματος και τις εκτιμήσεις της ΚΕ του Οκτώβρη και προσθέτουν νέα στοιχεία στην εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων παρά τις επιμέρους ενστάσεις».

Το ΚΚΕ αναφέρει την εμπλοκή της Ελλάδας στον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» και την «στήριξη της κυβέρνησης στο κράτος του Ισραήλ στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» επισημαίνοντας, επίσης ότι: «η κατάσταση περιπλέκεται με τη συγκρότηση της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα (περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας), που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας, στο όνομα της αντιμετώπισης των επιθέσεων των Χούθι, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του διεθνούς εμπορίου. Γεγονός είναι πως η συνέχιση και κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή θα επιδράσει αρνητικά στο διεθνές εμπόριο και θα τροφοδοτήσει την άνοδο των τιμών σε πολλά εμπορεύματα».

«Προωθούνται οι επικίνδυνες διευθετήσεις των ελληνοτουρκικών διαφορών στο πλαίσιο του λεγόμενου "οδικού χάρτη" που συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη» τονίζει η απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, το ΚΚΕ αναφέρει πως «ενισχύεται η πρόβλεψη για την εκδήλωση ύφεσης συνολικά στην οικονομία της Ευρωζώνης το 2024».

«Γενικότερα, στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία η κλιμάκωση του εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και η επέκταση των στρατιωτικών αναμετρήσεων ασκούν αντιφατική επίδραση σχετικά με την εκδήλωση μιας νέας διεθνούς συγχρονισμένης κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου» σημειώνει, σε άλλο σημείο, το ΚΚΕ, ενώ στο κείμενο της απόφασης δίνεται λεπτομερειακά η εικόνα των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, ανταγωνισμών και προσωρινών συμβιβασμών .

Σε σχέση με το 2009 η μείωση του πραγματικού μισθού ξεπερνά το 35%

Σχετικά με την ελληνική οικονομία το ΚΚΕ εκτιμά, συνυπολογίζοντας μια σειρά παράγοντες ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 θα είναι χαμηλότερος της κυβερνητικής πρόβλεψης 2,9%».

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο μέσος ονομαστικός μισθός παραμένει το 2023 χαμηλότερος σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, ενώ λόγω της ακρίβειας τροφίμων και γενικότερα του υψηλού πληθωρισμού, η μείωση του πραγματικού μισθού ξεπερνά το 35% σε σχέση με το 2009», προσθέτοντας ότι «η επαναφορά το 2024 των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, καθώς και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία "πιο φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις", θα μεταφραστούν σε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματα (εργασιακά, ωράριο κ.ά.) των εργαζομένων το επόμενο διάστημα».

Συνδικαλιστικό κίνημα και πολιτικές εξελίξεις

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «μέσα στο 2024 είναι κρίσιμο ζήτημα η ανάπτυξη της πάλης του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος» και υπογραμμίζει: «η ανάγκη να υπάρξει τέτοια απάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά με δική μας πρωτοβουλία και παρέμβαση, μέσα στο σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος, το αμέσως επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει και να κλιμακώνεται. Διαφορετικά, η δυσαρέσκεια και το ρεύμα αμφισβήτησης θα ενσωματώνονται».

Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη στις εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο αστικός προβληματισμός εδράζεται ουσιαστικά σε δύο - κρίσιμα για τη σταθερότητα του συστήματος - ζητήματα. Το πρώτο είναι η "εξισορρόπηση" ανταγωνιστικών συμφερόντων εντός της ίδιας αστικής τάξης, τα οποία διαπλέκονται και με τα αστικά πολιτικά κόμματα ή μερίδες τους και σε κρίσιμες περιόδους σχετίζονται και με ζητήματα διεθνών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Το δεύτερο είναι η ικανότητα του αστικού πολιτικού συστήματος να εκτονώνει και να απορροφά τη λαϊκή δυσαρέσκεια μεταγγίζοντάς την πότε στον έναν πότε στον άλλον αστικό πόλο, μέσα από ένα σύστημα εναλλαγής και αναζήτησης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων».

«Το γενικότερο κλίμα στους εργαζόμενους και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις, όπως αυτό εκφράζεται και σε σχετικές δημοσκοπήσεις, αλλά επιβεβαιώνεται από την πείρα δράσης των κομματικών οργανώσεων φανερώνει δυσαρέσκεια, ανησυχία, αγωνία για το μέλλον» σημειώνει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι παρά τα αντιφατικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την «συσπείρωση ενός σημαντικού ποσοστού γύρω από την κυβέρνηση της ΝΔ», το «βασικό κριτήριο είναι η "κυβερνησιμότητα", η "σταθερότητα", η "διαχείριση" των προβλημάτων με πολύ χαμηλές προσδοκίες».

Στο κείμενο σημειώνεται η διαφοροποίηση πρωτοκλασσάτων στελεχών της ΝΔ σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, ενώ προστίθεται ότι «αναζωπυρώνεται μια συζήτηση για τη δυνατότητα ύπαρξης ενός δεξιού - ακροδεξιού κόμματος, που να αντιμετωπίζει τον κατακερματισμό σε αυτόν τον χώρο και να παίζει πιο κεντρικό ρόλο ακόμη και ως κυβερνητικό συμπλήρωμα».

Προωθείται η αμερικανοποίηση του πολιτικού συστήματος

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εντάθηκε με διάσπαση μετά την επικράτηση του Στ. Κασσελάκη ως προέδρου», επισημαίνει τις αιτίες της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, τις εκτιμήσεις για τις δυνάμεις που στήριξαν τον Στ. Κασσελάκη και προσθέτει:

«Προωθείται η "αμερικανοποίηση" του πολιτικού συστήματος με κόμματα των followers, με λόμπι και την ακόμα αμεσότερη παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στην ανάδειξη στελεχών τους, αιρετών και την ηγεσία τους.

Αναδεικνύει κεντρικά στην πολιτική αντιπαράθεση την ατζέντα του "ατομικού δικαιωματισμού", με δεδομένο ότι βασικό στοιχείο προβολής του Κασσελάκη είναι η προσωπική του ζωή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι παρεμβάσεις του για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, εμφανίζεται ο ίδιος ως κάποιος που σπάει τα "κοινωνικά πρότυπα" κ.λπ».

«Η συγκρότηση της "Νέας Αριστεράς" δεν μπορεί να επαναλάβει μια παρόμοια διαδικασία με εκείνη της ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2010 - 2015, απορροφώντας βασικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν σε κρίση» αναφέρει η απόφαση, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ταυτόχρονα η "Νέα Αριστερά" μπορεί να λειτουργήσει και συμπληρωματικά προς το ΠΑΣΟΚ, σε μια διαδικασία αναβάθμισης και ενίσχυσης ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου».

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, η απόφαση σημειώνει ότι «γίνεται σοβαρή προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια άσκησης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της ΝΔ προσκρούει αντικειμενικά στις δεσμεύσεις του στην πολιτική της ΕΕ, στη στρατηγική σύμπλευσή του σε βασικούς στόχους του κεφαλαίου» καθώς και ότι «εκφράζεται η προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων της αστικής τάξης που "ακουμπάνε" περισσότερο στο κέντρο της ΕΕ να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ως βασικός φορέας της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα, για τη συγκρότηση εναλλακτικού κυβερνητικού πόλου».

Διαβαστε επισης