Αγορές

Χρηματιστήριο: Θέλει να... πέσει, αλλά δεν το αφήνουν


Το σκηνικό στο ΧΑ επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες: Η συνεδρίαση ξεκινά με απώλειες, καθώς οι πολλοί περιμένουν διόρθωση και τρέχουν να ρευστοποιήσουν, με προοπτική να ξαναγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές. Ομως, υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που η προσφορά απορροφάται γρήγορα και οι δείκτες ανακάμπτουν.

Είναι μιά αγορά που... θέλει να πέσει, αλλά δεν την... αφήνουν. Μετά από 8 εβδομάδες ανόδου, η διόρθωση θα ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, που θα ανανέωνε ενδεχομένως την ανοδική δυναμική. Ομως, τα χαρτοφυλάκια και οι μικροεπενδυτές που είναι stand by για τοποθετήσεις, δεν μπορούν να περιμένουν. Αγοράζουν  στα ψηλά και στα χαμηλά - οπουδήποτε υπάρχει προσφορά - προσβλέποντας σε μεσοπρόθεσμες αποδόσεις ή σε μία ισχυρή ανοδική κίνηση μετά από σύντομη σταθεροποίηση-διόρθωση.

Αναλτυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι παρά την "εκτόξευση" των τιμών σε μικρό χρονικό διάστημα και τις ενδείξεις υπερθέρμανσης της αγοράς, που προμηνύουν διόρθωση, πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις τοποθετήσεις με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η διόρθωση μπορεί λοιπόν να αποφευχθεί και να υποκατασταθεί από μία σύντομη περίοδο έντονης μεταβλητότητας.

 Στην αναθέρμανση των προσδοκιών και στην επιτάχυνση των εισροών ξένου χρήματος αναμένεται να συμβάλει τις επόμενες μέρες η σεναριολογία για αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Scope Rating στις 3 Μαρτίου, ή από την DBRS στις 10 Μαρτίου, ή/και η βελτίωση της "¨βαθμολογίας" από την Moody’s στις 17 Μαρτίου.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με αρνητικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες και οι απώλειες σταδιακά διευρύνθηκαν. Μετά το πρώτο ημίωρο εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακή αντίδραση και οι απώλειες προς στιγμήν μηδενίστηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,05% (στις 1.109,96 μονάδες) και γυρίζοντας ανοδικά "έγραψε" +0,01% στις 1.121,83. Τώρα υποχωρεί κατά 0,24%, στις 1.119 μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,30%, στις 2.726,2 μονάδες. Κατά 0,10% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -1,89%, γύρισε στο -0,14% και τώρα υποχωρεί κατά 0,70% Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank και Πειραιώς -1%, Εθνική -0,7%, Alpha, Attica Bank και Τρ. Ελλάδος -0,6%.

Αρνητική εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25. Με θετικό πρόσημο  Jumbo +3%, Σαράντης +0,8%, Lamda +0,6%, Coca-Cola +0,4%.

 Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Aegean, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ -1,5%, Τιτάν -1,3%, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ -1,2%, Βιοχάλκο -0,8%.

Διαβαστε επισης