Αγορές

Χρηματιστήριο: Τα "δυνατά χέρια" πήραν πάλι τα ηνία


Οι μεγάλοι θεσμικοί κερδοσκόποι κι άλλα "δυνατά χέρια"  φαίνεται ότι "έπιασαν δουλειά"στο ΧΑ και παίρνουν πάλι τα ηνία της αγοράς. Με μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις  στα call auctions έδωσαν σήμερα ώθηση στους δείκτες, που τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες  για έναν νέο κύκλο ανόδου-ανάκαμψης, μετά από δύο εβδομάδες συσσώρευσης-σταθεροποίησης.

Σημειώνοντας άνοδο 1,05%, ο ΓΔ βρίσκεται τώρα στο ανώτερο σημείο της ζώνης διακύμανσης όπου αναμενόταν ότι θα κινηθεί ώσπου η αγορά να αποκτήσει τάση. Τώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τις επόμενες μέρες αναμένεται εντονότερη μεταβλητότητα.

Η τελική εικόνα στο ταμπλό βελτιώνει το κλίμα και δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Ομως τα πραγματικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, νέοι θετικοί καταλύτες δεν υπάρχουν και μάλλον είναι ακόμη νωρίς για να θεωρηθεί ότι η σημερινή άνοδος  επιβεβαιώνει το χρηματιστηριακό απόφθεγμα "πύλα τον Μάιο και επέστρεψε τον Σεπτέμβριο" - κατ' άλλους τον Οκτώβριο.

Τα "κλειδιά" για τη συνέχεια

Η ελληνική αγορά έχει τώρα μπροστά της σημαντικά γεγονότα που μπορεί να διαμορφώσουν κλίμα και τάσεις: Στις 6 Σεπτεμβρίου η νέα αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας από την DBRS και στις 13 Σεπτεμβρίου από την Moody’s.

Θα προηγηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ, που θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει άμεσα στην αναμενόμενη – και από πολλούς προεξοφλούμενη – μείωση  επιτοκίων κατά 0,25%.

 Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να "ξύσει τον πάτο του -δημοσιονομικού - βαρελιού"

 Προς το παρόν στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, με κυοφορούμενα deals και επενδυτικά projects.

Κέρδη προς ρευστοποίηση

Ο Αύγουστος έκλεισε με απώλειες 3% για τον ΓΔ και 3,2% για τον τραπεζικό δείκτη, αλλά οι επενδυτές “κάθονται” ακόμη πάνω στα κέρδη που απέφεραν οι προηγούμενοι μήνες, καθώς οι αποδόσεις από τις αρχές του έτους παρέμειναν θετικές: Ο ΓΔ κέρδισε 10,7% στο οκτάμηνο, ενώ η επίδοση του τραπεζικού δείκτη ήταν +19,2%.

Υπάρχουν λοιπόν κέρδη προς κατοχύρωση, που μπορεί να προκαλέσουν πιέσεις και αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά  σε περίπτωση επιδείνωσης κλίματος.

Στις διεθνείς αγορές διαμορφώνεται ρευστό σκηνικό,  καθώς οι εξελίξεις στα “θερμά μέτωπα” των γεωπολιτικών συγκρούσεων συντηρούν την αβεβαιότητα, ενώ αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Οριακές μεταβολές σήμερα στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, αργία στη Wall Street.

Αρνητική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Κατά 4,5 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς - προφανώς και λόγω εκλογικών αποτελεσμάτων, περίπου 3 μβ του γαλλικού και του ελληνικού.

Μετοχές και  δείκτες

Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ είχε σήμερα δύο όψεις: Συναλλακτική άπνοια και οριακές διακυμάνσεις στο πρώτο ήμισυ, αυξημένο τζίρο και ανοδικές τάσεις στο δεύτερο, με αποκορύφωμα τον καταιγισμό συναλλαγών στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό +0,06% στις 1.432,04 μονάδες και τερμάτισε με +1,05% στις 1.446,17.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,27% κλείνοντας στις 3.517,9 μονάδες. Απώλειες 0,34% κατέγραψε ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,26% και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας με +1,37%. Στην πρώτη θέση η Πειραιώς με +2,9%. Alpha +1,9%, Εθνική και  Τρ. Ελλάδος +1,5%,  +0,3%. Αμετάβλητη η Eurobank, στο κόκκινο Attica Bank -1,4% και Optima  -0,9%,

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips του FTASE25 ξεχώρισαν ο ΟΠΑΠ με άλμα +3,3% και Σαράντης +3%. Ακολούθησαν ΟΤΕ +2,9%, Aegean +2,2%, ΕλβάλΧαλκόρ +1,6%, Jumbo +1,4%, Τιτάν και Lamda +1,3%.

Στο κόκκινο μόνον η Autohellas -2,3% και οριακά οι Motor Oil και ΕΥΔΑΠ (-0,2%).

Διαβαστε επισης