Οι χρηματιστηριακές αγορές "πληρώνουν τα σπασμένα" από την χρεοκοπία της Thomas Cook, που προκαλεί καταστροφικό «τσουνάμι» στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Στο κόκκινο κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες και ο Dow Jones, σημαντικές στο ΧΑ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που είναι τώρα η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι από την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού θα πληγούν εκατοντάδες ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις του τομέα τουριστικών υπηρεσιών, ενώ τις επιπτώσεις θα «αισθανθούν» επίσης τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και διάφοροι προμηθευτές.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις για τη βαρύτητα του πλήγματος που θα δεχθεί η ελληνική οικονομία. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό αποτυπώνονται μόνον φόβοι και ανησυχίες για το ντόμινο επιπτώσεων, δεδομένου ότι η Thomas Cook διακινούσε στην Ελλάδα πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Τα κόκκινα δάνεια
Ούτως ή άλλως η διόρθωση αναμενόταν, μετά τη σημαντική άνοδο των δύο προηγούμενων εβδομάδων και το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή.
Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται επίσης στον νέο γύρο συζητήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα φορολογικά μέτρα και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, σε συνάρτηση με τις προβλέψεις για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.
Σημαντική παράμετρος και η αναμενόμενη τελική επικύρωση του σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Προβληματίζει την αγορά η εκτίμηση ότι με την εφαρμογή του οι τράπεζες θα "κάψουν" (λογιστικά) κεφάλαια περίπου 3 δισ. ευρώ.
Είναι μιά πληροφορία-εκτίμηση που προκαλεί πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες κατέγραψαν σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακά αρνητικό πρόσημο στους δείκτες, οι οποίοι πήραν σαφή πτωτική κατεύθυνση και διολισθαίνοντας συνεχώς τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 862,59 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,55%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 860,98 μονάδων (-1,73%) και 874,35 (-0,21%).
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,72% στις 2.133,58 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -3,62% και τερμάτισε με -2,12%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+1,5%) Στον αντίποδα Eurobank -2,5%, Alpha Bank -2,4%, Εθνική -1,9%, Πειραιώς και Attica Bank -0,8% .
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips "δισώθηκαν" μόνον ο Σαράντης (+1%) και η ΔΕΗ (+0,2%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil -4%, Ελλάκτωρ και Jumbo -3,6%, Τιτάν και Βιοχάλκο -2,1%, Φουρλής -1,9%, Μυτιληναίος -1,7%, ΕΛΠΕ -1,6%.